ECONOMIC

Yenul urcă în timp ce Japonia intervine pe piața valutară pentru prima dată din 1998

Japonia a intervenit pentru a susține yenul pentru prima dată din 1998, încercând să oprească o scădere de 20% față de dolar în acest an, pe fondul unei divergențe politice tot mai mari cu SUA.

Yenul a crescut cu până la 2,3% în raport cu dolarul, retrăgându-se puternic de la minimele zilei, când a depășit un nivel psihologic cheie de 145, în timp ce Masato Kanda, oficialul principal în domeniul valutar, a declarat că guvernul ia „măsuri îndrăznețe”.

Intervenția, venită după ce Banca Japoniei a insistat că își va menține politica de rate negative chiar dacă Rezerva Federală va crește agresiv, indică modul în care a fost atins un prag al durerii, deoarece fondurile speculative au continuat să adauge la pariurile scurte pe yen. Întrebarea care se pune acum este dacă acțiunea unilaterală va funcționa.

„În cel mai bun caz, acțiunea lor poate ajuta la încetinirea ritmului de depreciere a yenului”, a declarat Christopher Wong, strateg valutar la Oversea-Chinese Banking. „Este puțin probabil ca această mișcare în sine să modifice tendința de bază, cu excepția cazului în care dolarul, randamentele trezoreriei americane devin mai mici sau BOJ își modifică politica monetară.”

Intervenția valutară este o mișcare extraordinară pentru o țară care a fost mult timp criticată de partenerii comerciali pentru că tolerează sau chiar încurajează o monedă slabă în beneficiul exportatorilor săi. Ultima dată când Japonia a întărit yenul prin intervenție directă a fost în timpul crizei financiare asiatice din 1998, când cursul de schimb a ajuns la aproximativ 146 și a amenințat o economie fragilă.

De asemenea, a intervenit anterior la niveluri de aproximativ 130 pentru a slăbi moneda în 2011.

Dolarul s-a prăbușit la un moment dat la nivelul de 140 yeni după intervenție, scăzând cu aproximativ 5 yeni de la 145,90 yeni.

Kanda calificase mișcările împotriva monedei drept bruște și unilaterale în momentul în care a anunțat intervenția.

Autoritățile japoneze au intensificat avertismentele verbale în ultimele săptămâni, iar Banca Japoniei a efectuat așa-numita verificare a cursului pe piața valutară în ultima mișcare pentru a avertiza asupra pariurilor speculative.

Joi, guvernatorul BOJ, Haruhiko Kuroda, și colegii săi din consiliul de administrație au menținut joi programul de control al curbei de randament și achizițiile de active ale BOJ neschimbate, așa cum era de așteptat pe scară largă. Șeful băncii centrale a declarat ulterior, într-o ședință de informare, că este posibil să nu fie nevoie să se modifice orientarea viitoare timp de doi sau trei ani și că nu există nicio perspectivă pentru o majorare a ratei pe termen scurt.

Yenul este cea mai slabă performanță dintre monedele din Grupul celor 10. Companiile și gospodăriile japoneze au devenit din ce în ce mai vocale cu privire la efectele negative ale monedei mai slabe, în condițiile în care costurile cu inputurile și cu energia cresc. O nouă alunecare va pune presiune asupra consensului dintre o bancă centrală hotărâtă să alimenteze inflația și un guvern disperat să evite o criză a costului vieții.

„Deocamdată, am putea asista la o oarecare detensionare a pozițiilor scurte pe yen, în special dacă BOJ continuă să intervină pe piață în numele Ministerului de Finanțe la începutul săptămânii viitoare”, a declarat Jian Hui Tan, strateg la Informa Global Markets. „Ceea ce face, probabil, este să câștige timp pentru Japonia, în speranța că forța generală a dolarului se va modera într-o oarecare măsură și orice depreciere suplimentară a yenului va putea fi încetinită.”

sursa: www.japantimes.co.jp