ACTUALITATELOCALULTIMA ORĂ

Petiție Declic către Guvernul României pentru oprirea donării terenului de 20 ha către BOR în Suceava!

ips calinic
Preșeidntele Klaus Iohannis a atacat  in 2023 la CCR legea prin care un teren de 20 de hectare era  cedat Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și a blocat visul lui IPS Calinic, arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.Petiție Declic către Guvernul României pentru oprirea donării terenului de 20 ha către BOR în Suceava!
După alegerile din 9 iunie, IPS Calinic și-a amintit de înțelegerile făcute cu politicienii și a trecut la atac.

.Suceava este deja sufocată de biserici. De la preluarea conducerii Arhiepiscopiei Sucevei și Răăduților de IPS Calinic, biserica  ortodoxă din județul Suceava a devenit o afacere .Au crescut numărul lăcașurilor de cult dar și al preoților și călugărilor aduși de padișahul Calinic.

Inscăunat în locul lui IPS Pimen care a trecut la cele veșnice, IPS Calinic a devenit mai degrabă om de afaceri. Cheltuielile uriașe  au devenit deja ceva normal pentru cel care conduce Biserica Ortodoxă din județ. Omul a stat in biblioteca Mitropoliei Buocvinei de la Iași și stând în umbră ani buni avar pe funcție cu TRON.

CNI in loc sa aloce bani infrastructurii rutiere, școlare sau culturale, pompează bani publici tot la biserici. Sume uriașe au direcționate de către CNI-instituție a statului, către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Sefii din instituțiile publice, parlamentari,primari, consilieri județeni, consilieri locali, oameni de afaceri, șefi de ocoale silvice, etc au devenit un fel de slugi ai lui IPS Calinic după ce acesta le-a fluturat câte o asa zisa distincție. Unii chiar urcă pe scenă și se afișează lângă preoțime la slujbele religioase. Nimeni nu se întreabă cât lemn se taie ilegal din pădurile arhiepiscopiei si se pare că aceștia au liber la distrugerea pădurilor.

Mai mult,  dincolo de luxul și opulența cu care se înconjoară, acesta vrea  și 20 de ha pentru o  catedrală pentru că cea ridicată nu îi este pe plac. IPS Calinic isi doreste să fie Mitropolit al Sucevei.
Proiectul inițiat de primarul în funcție al municipiului Suceava, Ion Lungu, prin care Primăria solicită trecerea a 20 de hectare de teren din domeniul public al Statului Român și din administrarea Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Suceava în domeniul public al Municipiului Suceava și în administrarea Consiliului Local al Municipiului Suceava a fost aprobat în ședința extraordinară a Consiliului Local Suceava, convocată joi, 4 iulie.  Pe respectiva parcelă de  20 hectare de teren se dorește  edificarea unui amplu proiect arhitectural – Ansamblul Arhiepiscopal al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Pe langa IPS Calinic s-ar fi roit și politicienii PSD din județ care i-ar fi promis că dacă preoții susțin social democrații să câștige la alegerile locale din 9 iunie 2024 sa câștigepreședinția Consiliul Județean, primării și inclusiv  conducerea Primăriei  Suceava, cele 20 de ha vor ajunge in vistieria  Sultanului Calinic.
Chiar și primarul Sucevei, Ioan Lungu ar avea legătură cu susținerea celor 20 de ha, în schimb acesta ar urma să  a fie adinistrator public la Primăria Suceava sau va avea un loc eligibil  pe lista PSD la Camera Deputaților.
Proiectul inițiat de primarul în funcție al municipiului Suceava, Ion Lungu, prin care Primăria solicită trecerea a 20 de hectare de teren din domeniul public al Statului Român și din administrarea Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Suceava în domeniul public al Municipiului Suceava și în administrarea Consiliului Local al Municipiului Suceava a fost aprobat în ședința extraordinară a Consiliului Local Suceava, convocată joi, 4 iulie.  Pe respectiva parcelă de  20 hectare de teren se dorește  edificarea unui amplu proiect arhitectural – Ansamblul Arhiepiscopal al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Dar ar trebui să mai aruncăm o privire și la clădirile de lux care se ridică exact lângă sediul Arhipiscopiei Sucevei și Rădăuților. Într-un județ în care sute de mii de suceveni au luat drumul străinătății din lipsa locurilor de muncă și a salariilor mici, preoții se joacă în bani și în lux. 
Petiție Declic către Guvernul României

Comunitatea declic a Noi, semnatarii acestei petiții, ne exprimăm profunda îngrijorare și opoziție față de decizia de a dona 20 de hectare de teren de la Stațiunea de Cercetări Agricole către Biserica Ortodoxă Română (BOR). Considerăm că această decizie nu este în interesul comunității și că terenul ar trebui să rămână în folosința publică pentru activități de cercetare și dezvoltare, mult mai utile pentru progresul și bunăstarea județului nostru.

Într-un județ deja sufocat de un număr excesiv de biserici, această donare reprezintă o pierdere imensă pentru comunitate. Este inacceptabil ca aceste 20 de hectare să fie transferate către o instituție care nu este transparentă cu fondurile pe care le primește, inclusiv cele provenite din bugetul de stat și din donații publice.

Cerem Guvernului României:
  1. Să oprească aprobarea hotărârii de transfer al celor 20 de hectare de teren către Primăria Suceava.
  2. Să prioritizeze interesele comunității și să mențină terenul în proprietate publică, pentru a susține activități de cercetare și dezvoltare.
Cerem Consiliului Local și Primarului municipiului Suceava:
  1. Să reconsidere decizia de a dona cele 20 de hectare de teren către BOR și să prioritizeze interesele comunității.
  2. Să organizeze consultări publice autentice și transparente cu cetățenii Sucevei pentru a decide utilizarea terenului în mod benefic pentru întreaga comunitate.

De ce este important?

Suceava este deja sufocată de un număr mare de biserici, iar donarea acestui teren prețios ar diminua și mai mult resursele disponibile pentru activități esențiale de cercetare și dezvoltare.

Mai mult, Biserica Ortodoxă Română nu oferă transparență în ceea ce privește gestionarea fondurilor primite, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la utilizarea responsabilă a acestora. Este vital ca aceste resurse să fie administrate în mod responsabil și transparent, în beneficiul întregii comunități. Este un lucru bine cunoscut că multe din proprietățile donate de Stat catre BOR pentru asa-zise ”activități filantropice” au fost convertite în unități de cazare de lux și/sau folosite pentru a genera venituri considerabile pentru Biserică.(surse pentru afirmație: https://www.stirilekanald.ro/patriarhia-are-hotel-de-4-stele-intr-un-bloc-de-15-milioane-de-euro-primit-de-la-stat-stabilimentul-este-cu-circuit-inchis-20018967 și https://ziare.com/bor/patriarhia-romana-inchiriat-hotel-lebada-nunti-botezuri-bani-1749551)

Facem apel la toți cetățenii să semneze această petiție și să se alăture demersului nostru de a proteja interesele comunității și de a asigura că terenul rămâne în folosința publică.

Semnează petiția și împărtășește-o cu prietenii și familia pentru a aduna cât mai multe semnături! Împreună putem opri această decizie și putem face o schimbare pozitivă pentru Suceava!