Marea Britanie a adoptat cele mai mari reduceri de taxe de după 1972 ; Aceeasi masura luată atunci a provocat prăbușirea lirei sterline și a obligațiunilor;
Pachetul de 161 de miliarde de lire sterline are ca scop stimularea economiei
Economiștii spun că măsurile vor spori inflația și datoria
Guvernul lui Liz Truss a stabilit cel mai radical pachet de reduceri de taxe pentru Marea Britanie din 1972 încoace, reducând taxele atât pentru gospodării, cât și pentru companii, în încercarea de a stimula potențialul pe termen lung al economiei.
Lira sterlină și obligațiunile guvernamentale britanice au scăzut după ce ministrul Finanțelor, Kwasi Kwarteng, a eliminat cota maximă de 45% din impozitul pe venit, plătită doar de cei mai bogați, și a redus cota de bază de la 20% la 19%.
Administrația conservatoare speră că programul său, care include reforme de reglementare, va impulsiona economia, evitând o recesiune despre care Banca Angliei spune că a început deja și scuturând Marea Britanie de un deceniu de creștere slabă. Investitorii și economiștii și-au exprimat îngrijorarea că pachetul va duce datoria Trezoreriei la niveluri inaccesibile și va alimenta inflația.
Kwarteng a stabilit un obiectiv de creștere tendențială de 2,5%, un nivel care nu a mai fost atins de dinainte de criza financiară din 2008. „Am promis să acordăm prioritate creșterii economice”, a declarat el vineri în fața Parlamentului de la Londra. „Am promis o nouă abordare pentru o nouă eră”.
sursa: www.bloomberg.com