INTERNAȚIONAL

Banca Angliei spune că bancnotele de hârtie mai sunt valabile doar o săptămână

Banca centrală a Marii Britanii emite bancnote din polimer pentru a le înlocui pe cele de hârtie
Cel puțin 11 miliarde de lire sterline de bancnote vechi rămân în circulație

Consumatorii britanici mai au la dispoziție doar o săptămână pentru a cheltui ultimele 11 miliarde de lire sterline (12,4 miliarde de dolari) de bancnote de hârtie rămase în circulație înainte ca banii să înceteze să mai aibă curs legal.

Începând cu 30 septembrie, aproape 6 miliarde de lire sterline din vechile bancnote de 50 de lire sterline și peste 5 miliarde de lire sterline din cele de 20 de lire sterline nu vor mai fi acceptate de întreprinderile britanice, a anunțat vineri Banca Angliei. Asta înseamnă un total de peste 360 de milioane de bancnote.

Oamenii pot schimba hârtia cu noua monedă fabricată dintr-un polimer asemănător plasticului prezentându-se personal la sediul central al BOE din Londra, situat pe Threadneedle Street, trimițându-le prin poștă sau la anumite oficii poștale. Multe bănci comerciale vor permite, de asemenea, depunerea lor în conturi.

Joi dimineață, coada de persoane pentru ghișeele de schimb de numerar de la BOE se întindea deja pe stradă.

Sfârșitul bancnotelor de hârtie de 20 și 50 de lire sterline va încheia tranziția Regatului Unit la noile bancnote din polimer. Toate versiunile din polimer ale monedei care poartă un portret al reginei Elisabeta a II-a pot fi folosite în continuare în mod normal, a precizat BOE.