ACTUALITATEBREAKING NEWSNAȚIONALULTIMA ORĂ

MApN dezminte zvonurile și falsurile care circulă în mediul online conform cărora România s-ar pregăti pentru război

Ministerul Apărării Naționale (MAPN) dezminte printr-un comunicat așa-zisele „pregătiri pentru mobilizarea rezerviștilor”.

Conform unei postări pe pagina de facebook a Apărării, în mediul online circulă un document reprezentând o adresă care a f fost trimisă de Direcția de Sănătate Publică a județului Cluj către Asociația Medicilor de Familie din același județ privind obținerea de date referitoare la bărbați apți pentru a fi încorporați.

MApN susține că speculațiile conform cărora document ar fi o dovadă a pregătirilor de mobilizare a rezerviștilor militari, pe care autoritățile statului român le-ar face pe ascuns, în contextul războiului din Ucraina, sunt niște falsuri menite să producă panică în rândul populației.

Atașăm integral mesajul MAPN:
„În spațiul online circulă documentul din imagine, reprezentând o adresă trimisă de Direcția de Sănătate Publică a județului Cluj către Asociația Medicilor de Familie din același județ.
Speculațiile care acreditează ideea că acest document ar fi o dovadă a pregătirilor de mobilizare a rezerviștilor militari, pe care autoritățile statului român le-ar face pe ascuns, în contextul războiului din Ucraina, nu au nicio legătură cu realitatea.
De fapt, potrivit prevederilor art. 47 din Legea nr 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, Direcțiile de sănătate publică transmit centrelor militare zonale și județene anual, până la data de 1 noiembrie, tabele cu cetățenii bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 35 ani care au afecțiuni medicale incompatibile cu serviciul militar.

Actualizarea bazelor de date ale armatei are un caracter permanent și nu este cauzată de o eventuală mobilizare

Comunicatul armatei precizează că actualizarea bazelor de date a rezerviștilor reprezintă o activitate cu caracter permanent, la termenele prevăzute de lege și nu are legătură cu situația de securitate din apropierea granițelor României.

MAPN atrage atenția asupra surselor de informații false care vizează alarmarea populație

Astfel de încercări de inducere în eroare a opiniei publice – precizează MAPN – cu privire la derularea activităților curente din domeniul pregătirii populației pentru apărarea țării au mai existat și au fost semnalate prompt de structurile de informare publică ale instituțiilor statului.
„Reiterăm recomandarea de a verifica știrile apărute în spațiul virtual ce prezintă un vădit caracter alarmist prin instrumentele puse la dispoziție de către MApN în ceea ce privește informarea publicului atât pe site-ul oficial al instituției (în secțiunile „Comunicate de presă” și pe platforma „InfoRadar, dedicată combaterii dezinformării, https://inforadar.mapn.ro/„), cât și pe canalele oficiale din Social media” se menționează în incheierea comunicatului armatei române.