BREAKING NEWSPOLITIC

Fără penali în funcții publice: Persoanele condamnate penal nu vor mai putea candida la alegerile locale sau parlamentare – proiecte adoptate în Camera Deputaților

Camera Deputaților a votat, marți, două proiecte de lege care prevăd că nicio persoană condamnată pentru orice fel de infracțiune săvârșită cu intenție nu poate candida la alegerile locale și parlamentare.

Fără penali în funcții publice

Primul proiect de lege a fost inițiat de deputatul Cătălin Teniță (intrat în Parlament pe listele USR-PLUS, acum la REPER) și depus împreună cu deputata Diana Stoica (USR), anul trecut.

Inițial, acesta prevedea interzicerea participării la alegeri a persoanelor condamnate pentru infracțiuni contra minorilor – viol, pornografie, trafic, violență – până la reabilitare, amnistie sau dezincriminare.

Acest proiect a fost extins în comisiile din Camera Deputaților, așa încât interdicția vizează acum toate persoanele care „la data depunerii candidaturii au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea”.

„Nu mai este vorba doar despre minori. Vorbim despre toți condamnații, abuzatori de minori sau traficanți de persoane, violatori, corupți si alte soiuri de penali.

Este de datoria noastră să nu mai permitem infractorilor să ajungă să conducă și să ia decizii pentru români, fie că vorbim despre comunități locale sau Parlament.

A fost nevoie să vină legea să spună că nu e normal așa ceva!”, a declarat deputatul Cătălin Teniță în plenul Camerei Deputaților, potrivit site-ului său.

Legea a trecut de Cameră cu 248 de voturi ”pentru” și un vot ”împotrivă”. Ea merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

„Le mulțumesc tuturor colegilor din societatea civilă, mai precis celor de la Salvați Copiii, care au pus pe masă propunerea privind interzicerea accesului în alegeri a celor condamnați pentru infracțiuni împotriva copiilor, tuturor celorlalte ONG-uri implicate în tema ”Fără penali în funcții publice”, tuturor cetățenilor care s-au implicat direct și indirect și care se vor implica în societate și în continuare!”, a mai transmis Teniță.

Fără infractori în Parlament

Al doilea proiect de lege, depus de Alina Gorghiu (PNL), interzice infractorilor să candideze pentru Parlament. A fost nevoie de acest al doilea proiect pentru că din primul au fost scoși parlamentarii…

Și acesta a trecut cu 250 voturi ”pentru” și unul ”împotrivă”.