BREAKING NEWSINTERNAȚIONAL

Lavrov anunţă o nouă ordine mondială ‘multipolară, justă şi democrată’ în parteneriat cu China

Aflat în vizită pentru prima oară vizită în China de la începerea războiului în Ucraina, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunţat că Rusia și China vor fi partenere pentru edificarea unei lumi ”multipolară, justă şi democratică”.

”Trăim o etapă foarte serioasă în istoria relaţiilor internaţionale. Sunt convins că la finalul acestei etape situaţia internaţională va fi net mai clară şi că noi, împreună cu dvs. şi cu partenerii noştri, ne vom îndrepta spre o ordine mondială multipolară, justă, democratică”, i-a spus el omologului său chinez, Wang Yi, în provincia Anhui din estul Chinei.

În cadrul aceleiași întâlniri, Wang Yi a precizat că relaţia dintre China şi Rusia a trecut „testul turbulenţelor internaţionale” şi continuă să se dezvolte ferm.

Într-un comunicat de presă transmis de ministerul de Externe rus se menţionează că, la întâlnirea celor doi oficiali, Rusia şi China au convenit să îşi consolideze cooperarea, în contextul a ceea ce Moscova numeşte ”condiţii internaţionale dificile”.

Potrivit Interfax, cooperarea celor două ţări presupune întărirea coordonării politicii externe şi adoptarea unei singure voci în privinţa afacerilor globale.

În acelaşi timp, miniştrii de Externe rus şi chinez au condamnat sancţiunile occidentale pe care le-au numit ”ilegale” pentru acţiunile pe care le-a întreprins Rusia în invazia din Ucraina.

De pe 24 februarie, Beijingul refuză să condamne invazia rusă din Ucraina, preferând să denunţe în schimb sancţiunile occidentale împotriva Rusiei, notează Reuters.

Serghei Lavrov este în China pentru o reuniune de două zile consacrată nu Ucrainei, ci Afganistanului, şi la care care ar urma să participe şi un diplomat american.