ACTUALITATEULTIMA ORĂ

Guvernul a aprobat Strategia Națională pentru reducerea sărăciei în perioada 2022-2027

Executivul a aprobat miercuri trei acte normative extrem de importante pentru activitatea Ministerului Muncii, şi anume Strategia Naţională privind incluziunea socială şi reducerea sărăciei pentru perioada 2022-2027, un program pentru dezvoltarea serviciilor sociale destinate persoanelor vârstnice şi o reformă din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a anunţat ministrul de resort, Marius Budăi.

„Trei acte normative extrem de importante pentru activitatea ministerului au fost aprobate azi în şedinţa de Guvern. Unul ar fi Strategia naţională privind incluziunea socială şi reducerea sărăciei pentru perioada 2022-2027. Este un document premergător, o condiţie care e impusă pentru tot ce înseamnă accesarea fondurilor europene în următorul exerciţiu financiar. Ne propunem să scădem numărul persoanelor expuse riscului de sărăcie, să le scoatem dintr-o sărăcie materială severă, să reducem cu 7%. Sunt servicii care vor fi conexe pe această perioadă. Aş aminti doar unul dintre ele, o corelare a pieţei muncii cu sistemul de calificare din cadrul Ministerului Muncii, adică să calificăm printr-un parteneriat cu mediul privat, astfel încât persoanele să aibă competenţele necesare exact pentru cerinţele mediului privat şi, bineînţeles, şi măsuri de continuare a modernizării serviciilor sociale şi a serviciilor de protecţie socială, dar şi îmbunătăţirea capacităţii administrative a unităţilor subordonate Ministerului Muncii pentru a oferi servicii de prestaţii sociale de tot mai înaltă calitate„, a spus ministrul la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.

El a adăugat că a doua măsură, la care el, personal, ţine foarte mult, este un program de interes naţional pentru dezvoltarea serviciilor sociale destinate persoanelor vârstnice, cu o valoare totală de 161,34 milioane lei, finanţat strict din bugetul de stat, şi care se va derula pe o perioadă de 24 luni.

Vom înfiinţa 100 de centre de servicii sociale fără cazare pentru persoanele vârstnice. Estimăm că aproximativ 5.400 de seniori vor beneficia de aceste servicii, care se concluzionează chiar prin servirea mesei la domiciliu„, a spus Budăi, precizând că pentru 2023 bugetul va fi de 48,687 milioane lei şi pentru 2024 de 31,830 milioane lei.

A treia măsură aprobată miercuri este o reformă din PNRR, pentru care Ministerul Muncii avea termen de îndeplinire sfârşitul trimestrului 2 din 2022, respectiv reforma economiei sociale.

„Le mulţumesc colegilor mei din Ministerul Muncii pentru efort şi pentru implicare. Reforma economiei sociale prevăzută în PNRR ca termen pentru finele trimestrului 2 este adoptată acum şi practic îndeplinim în avans încă un jalon din PNRR. Ne propunem în această reformă o simplificare şi o diversificare a finanţărilor pentru întreprinderile sociale, astfel încât exact ceea ce se cheamă economia socială să fie trasată către localităţile în sine şi către nevoile localităţilor respective şi mai ales pentru a crea, a sprijini întreprinzătorii care cred în acest fel de economie, economia socială, să creeze locuri de muncă pe plan local cât mai aproape de cetăţeni”, a punctat Marius Budăi.