ÎN SPATELE LINIILOR: Protestatarii acuză regimul că folosește milițieni arabi pentru a reprima demonstrațiile în creștere.
În ultimele zile au apărut afirmații potrivit cărora milițieni arabi pro-iranieni se regăsesc printre forțele folosite în prezent de regimul iranian pentru a zdrobi protestele.
Demonstrațiile de protest față de presupusa asasinare a unei tinere iraniano-kurde, Mahsa Amini, de către autoritățile iraniene au intrat acum în a doua săptămână. Amini a murit după ce a fost arestată pentru că și-a purtat hijab-ul într-un mod „imodest”.
Aproximativ 80 de persoane au fost ucise în timpul protestelor, care s-au extins din provincia Kurdistan în cele 31 de guvernorate ale Iranului. Protestele și-au extins sfera de acțiune și acum se concentrează nu doar pe uciderea lui Amini, ci și pe problemele mai largi legate de codurile vestimentare represive pentru femeile din Iran și de starea dezastruoasă a economiei.
Pe măsură ce protestele continuă și se intensifică, un număr tot mai mare de participanți susțin că printre forțele care încearcă să zdrobească demonstrațiile se află membri ai milițiilor arabe pro-iraniene ale regimului.
Aceste acuzații au apărut pe o serie de conturi online foarte urmărite, asociate cu protestele, și au fost repetate de iranieni în conversațiile cu acest autor. Afirmații similare, merită menționat, au apărut în timpul ultimului val major de proteste din Iran, în 2019.
Pe cine aduce Iranul pentru a zdrobi protestele?
Potrivit unei surse iraniene originare din Sanandaj, capitala provinciei iraniene Kurdistan, „Martorii din Rasht, Lahijan, Qazvin și Sanandaj susțin prezența forțelor arabe în rândul poliției antirevoltă și în rândul forțelor montate pe motociclete. Există speculații că aceștia ar fi fost aduși în Iran din Siria, Irak și Liban. Unii spun că au fost și palestinieni.
„Martorii din Rasht, Lahijan, Qazvin și Sanandaj susțin prezența unor forțe arabe în rândul poliției antirevoltă și în rândul forțelor montate pe motociclete. Există speculații potrivit cărora aceștia ar fi fost aduși în Iran din Siria, Irak și Liban. Unii spun că au fost și palestinieni.”
O sursă iraniană
„Sursele sugerează că aceste forțe au fost aduse în țară de către guvern de la granițele Iranului și Irakului în timpul Arbaeen. Ele au intrat în Iran cu convoaiele iraniene de pelerinaj.”