Se pare că guvernul încă se gândește cum să implementeze taxele cripto, dar legislația adoptată ca răspuns la pandemie a pus bazele.
Se pare că guvernul indonezian intenționează să perceapă o taxă de 0,1% pe câștigurile de capital pentru investițiile în cripto, precum și o taxă pe valoarea adăugată, sau TVA, pentru tranzacțiile cu active digitale începând cu 1 mai.
Potrivit unui raport de vineri al Reuters, Hestu Yoga Saksama, purtător de cuvânt al biroului de taxe din Indonezia, a declarat că țara va impune „impozitul pe venit și TVA” pentru activele cripto „deoarece acestea sunt o marfă, așa cum este definită de Ministerul Comerțului” și „nu o monedă”. Se pare că guvernul încă se gândește cum să implementeze astfel de taxe, dar legislația adoptată ca răspuns la pandemie a pus bazele colectării veniturilor din tranzacțiile cu criptomonede.
Agenția indoneziană de reglementare a tranzacțiilor cu mărfuri și contracte futures, cunoscută și sub numele de Bappebti, a confirmat un raport potrivit căruia, în februarie 2022, tranzacțiile cu criptomonede în țară au ajuns la 83,8 trilioane de rupii – aproximativ 5,8 miliarde de dolari. În plus, numărul de deținători de cripto a crescut cu peste 11%, de la 11,2 milioane în 2021 la 12,4 milioane.
Cointelegraph a relatat că oficialii guvernului indonezian au luat în considerare de mai multe ori impunerea unei taxe pe tranzacțiile cripto de mai multe ori, chiar dacă a început să își avertizeze cetățenii cu privire la utilizarea activelor digitale pentru plăți încă din 2014. Bappebti a recunoscut mai mult de 200 de criptomonede ca mărfuri, care pot fi tranzacționate legal, în decembrie 2020 și a numit 13 burse ca fiind întreprinderi cripto licențiate în februarie 2021.
În timp ce guvernul indonezian se poate pregăti să stabilească un cadru legal pentru criptomonede, cultura pare să fie un factor în adoptarea generală. În noiembrie, Consiliul Național Ulema, un grup format din savanți islamici – aproximativ 87% din populația Indoneziei se identifică ca fiind musulmană – a declarat că cripto ca instrument de tranzacționare a fost interzis în conformitate cu legile sale religioase. Deși se pare că hotărârile consiliului pot fi o sursă de „inspirație legislativă”, acestea nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic în Indonezia.