Procesiunea cu sfintele icoane în Duminica Ortodoxiei astazi, la Mănăstirea Putna.
Duminica Ortodoxiei este prima duminica din Postul Sfintelor Pasti. Aceasta duminica aminteste de evenimentele din 11 martie 843, de la Constantinopol, cand a fost restabilit cultul sfintelor icoane.
Pentru ca aceasta zi a fost considerata o noua victorie a Ortodoxie impotriva ereziilor, s-a stabilit ca prima duminica din Postul Mare sa fie numita Duminica Ortodoxiei si sa aminteasca de biruinta Bisericii asupra ereziilor. Mentionam ca in aceasta duminica se citea in cadrul Liturghiei un document care purta numele de Synodicon. Acest document condamna toate ereziile si celebra memoria tuturor celor care au contribuit la stabilirea si aplicarea credintei adevarate in Biserica. Avem documente care atesta ca aceasta citire se facea in secolele IX-X, in cadrul Sfintei Liturghii, intre „Sfinte Dumnezeule” si pericopa din Apostol. Mai tarziu, cand textul s-a extins, citirea Synodiconului era la finalul Utreniei sau in cadrul acesteia.
In Duminica Ortodoxiei se oficiaza Liturghia Sfantului Vasile cel Mare
In „Duminica Ortodoxiei”, in toate Bisericile Ortodoxe se oficiaza Liturghia Sfantului Vasile cel Mare. Aceasta Liturghie, una dintre cele trei existente in cultul ortodox, se oficiaza numai de zece ori pe an: in primele cinci duminici din Postul Mare, in Joia si Sambata Mare, in Ajunul Craciunului si al Bobotezei si in ziua sarbatorii Sfantului Vasile cel Mare.
In Duminica Ortodoxiei se citeste pastorala Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane
Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane trimite in fiecare an, in Duminica Ortodoxiei, o scrisoare pastorala care este citita in toate bisericile din parohii si manastiri. In pastorala se vorbeste despre importanta cinstirii sfintelor icoane ca expresie a credintei ortodoxe si se face un apel catre toti credinciosii, sa contribuie fiecare la lucrarea misionara a Bisericii, mai ales in parohiile sarace din tara si strainatate.
Staretul Mănăstirii Putna: Chiar dacă unii in istorie nu s-au purtat frumos cu noi, noi știm să ne purtam frumos. De ce? Pentru că acesta e firescul ortodoxiei!
Staretul Mănăstirii Putna, arhimandrit Melchisedec Velnic i-a indemnat duminică, pe credincioși să nu fie ,,ratacitori pe vreo cale in care nu-l veți găsi pe Hristos,,.
,, Tineti-va de taina cea sfanta a bisericii noastre. Fiti cu adevarat creștini, iubindu-va ,prețuindu-va si ratand ceea ce avem si am avut dintotdeauna:Omenie. Caci noi am avut OMENIE care nu izvoraste din alta parte ci din Evalghelia lui Hristos,,. De aici,izvoraste dragostea nostra si de aceea am intins si intindem o mana de ajutor celor nevoiasi.De aceea atunci cand am avut un oaspete nu am luat painea de saptamana trecuta ca sa o pun pe masa ci am scos-o pe cea din cuptor,proaspata si calda si am pus-o pe masa. Deci, am știut cum sa traim si stim cum sa traim. Sa prețuim aceste daruri, aceste virtuti:smerenia si blândețea si infranarea care nu fac altceva decat sa-l zugraveasca pe deplin chipul lui Hrisos in inimile noastre ale tuturor. Faca Bunul Dumnezeu ca bunătatea și blândețea să se inttipăreasca in inimile noastre ,s a fim buni, sa intindem o mana de ajutor celor nevoiași si in aceste zile, ati vazut, chiar daca in ISTORIE UNII NU S-AU PURTAT FRUMOS CU NOI, NOI ȘTIM SA NE PURTAM FRUMOS! DE CE? PENTRU CĂ ACESTA ESTE FIRESCUL ORTODOXIEI! A FI BUN,A FI BLÂND.A FI MILOSTIV. A pune ce ai mai bun cand ai un oaspete pe masă în casa ta.Dumnezeul prea bunul sa ne intareasca in ravna si in dragoste si mila lui sa ne insoteasca acum si in vecin cinstintu-i pe sfinti, cinstind pe Maica Domnului, cinstind sfintele icoane caci prin acestea il cinstim pe Dumnezeul nost