- Un analist al CIA spune că piața criptografică este prea mică pentru ca Rusia să se sustragă sancțiunilor.
- În timp ce oligarhii ar putea muta practic sume mici de bani, tehnologia blockchain poate face ca astfel de tranzacții să poată fi urmărite.
- Rusia a fost lovită de un val de sancțiuni din partea puterilor occidentale din cauza invaziei sale în Ucraina.
Într-un interviu CNBC cu experți din industrie și foști analiști economici ai CIA, s-a dezvăluit că piața criptografică nu este o soluție practică pentru Rusia. Cu toate acestea, bursele trebuie să fie puse în alertă pentru oligarhi și entități care ar putea folosi criptomonedele pentru a se sustrage sancțiunilor.
Piața criptografică nu este suficient de mare
CNBC, în încercarea de a înțelege cât de practic este pentru Rusia să apeleze la piața cripto pentru a compensa pierderile cauzate de sancțiuni, a intervievat jucători din industrie și experți pentru a le afla părerea în cadrul emisiunii „Crypto Night In America”. Printre participanții la emisiune s-au numărat Alex Zerden de la Capital Peak Strategies, Yaya Fanusie, fost analist economic în cadrul CIA, și Michelle Bond, CEO al Association for Digital Asset Markets.
Yaya Fanusie, fost analist la CIA, a remarcat că „piața criptografică nu este suficient de mare” pentru ca Rusia să se sustragă sau să atenueze lovitura sancțiunilor. Fanusie a dezvăluit că adevăratul risc îl reprezintă oligarhii și entitățile sancționate care ar putea încerca să mute bani prin intermediul pieței cripto.
Michelle Bond a precizat că atât Departamentul Trezoreriei, cât și NSE au ajuns la aceeași concluzie că Rusia nu poate folosi cripto pentru a se sustrage sancțiunilor, contrar preocupărilor exprimate de senatorul Elizabeth Warren. Referindu-se la riscul ca oligarhii să folosească cripto, ea a declarat că actorii din industrie colaborează cu guvernul pentru a se asigura că acest lucru nu se întâmplă prin identificarea „activelor persoanelor sancționate”. Bond a dezvăluit că, spre deosebire de fiat, „există atât de multe moduri în care cripto pot monitoriza activitățile ilicite”.
Pe măsură ce îngrijorările cresc, Ucraina și alte părți au exercitat presiuni asupra burselor de criptomonede pentru a-și înceta serviciile către ruși. În același timp, Alex Zerden a remarcat că, în aplicarea sancțiunilor, trebuie să existe un „echilibru fin” între a pune presiune asupra administrației Putin și a răni rușii obișnuiți care s-ar putea opune efortului de război.
Fanusie a încheiat discuția menționând că, în acest moment, deși există îngrijorări în legătură cu sprijinul acordat Rusiei de către China, din cauza poziției Chinei cu privire la activele digitale, nu este probabil ca acesta să se extindă la criptomonede. Cu toate acestea, el a spus că îngrijorarea este mai mult pe termen lung, deoarece majoritatea statelor sunt sub presiune în acest moment pentru a nu lucra cu Rusia.
Îngrijorările lui Elizabeth Warren
O mare parte din conversația din ultima vreme în jurul posibilei utilizări a criptomonedelor de către Rusia pentru a se sustrage sancțiunilor a fost generată de activitățile lui Elizabeth Warren. Se spune că Warren ar fi fost autoarea unui proiect de lege pentru a împiedica Rusia să ocolească sancțiunile cu ajutorul criptomonedelor.
În timp ce Warren consideră că noul său proiect de lege va „asigura că cripto nu este folosit de Putin și de acoliții săi pentru a submina sancțiunile noastre economice”, proiectul de lege a stârnit îngrijorări legate de confidențialitate în comunitatea cripto. Prevederile noului proiect de lege ar putea solicita informații în legătură cu identitatea deținătorilor de portofele private.
Billy Markus, unul dintre creatorii Dogecoin, a scris pe Twitter solicitând ca senatorul să fie oprit din a „folosi războiul pentru a ruina inovația și a distruge viața privată”. Având în vedere că multe instituții sunt de acord că utilizarea cripto pentru a se sustrage sancțiunilor ar fi nepractică pentru Rusia, aceasta pune sub semnul întrebării necesitatea unui astfel de proiect de lege.
sursa: zycrypto.com