Ce este uleiul de floarea-soarelui?
Uleiul de floarea-soarelui este presat din semințele de floarea-soarelui (helianthus annus), fiecare floare producând până la 2000 de semințe. Cultivată de obicei în climatele mai calde din Franța, Spania și Italia, Marea Britanie a văzut primul producător comercial de ulei de floarea-soarelui în 2020.
Uleiul de floarea-soarelui este de culoare galben pal și are un gust blând, ceea ce îl face un ulei versatil, utilizat într-o mare varietate de preparate culinare, de la prăjire și prăjire la prăjituri și torturi. Este, de asemenea, angajat în producția de alimente fiind folosit la fabricarea de pansamente cu ulei, precum și a produselor vegetale tartinabile și a margarinelor.
Evoluțiile mai recente au adus un ulei de floarea-soarelui cu un conținut ridicat de un tip de grăsime numit acid oleic, acest tip de ulei de floarea-soarelui este considerat mai stabil în timpul gătitului.
Descoperiți întreaga noastră gamă de ghiduri privind beneficiile pentru sănătate și aflați mai multe despre recomandările de sănătate ale altor uleiuri de gătit.
Profilul nutrițional al uleiului de floarea-soarelui
O lingură de 1 lingură rasă (11 ml) asigură:
99 Kcal / 407 kJ
11 g de grăsimi
1,3 g de grăsimi saturate
2,3 g Mono-nesaturate
7,0 g Polinesaturate
5.41mg Vitamina E
Uleiul de floarea-soarelui este una dintre cele mai bune surse dietetice de vitamina E și este adesea utilizat în amestecurile de uleiuri vegetale, precum și în grăsimile tartinabile pentru a le îmbunătăți conținutul de vitamina E.
Este uleiul de floarea-soarelui o alegere sănătoasă?
Una dintre primele considerații pentru orice ulei este modul în care a fost procesat, deoarece acest lucru va influența modul în care se comportă în timpul gătitului și, în cele din urmă, cât de sănătos este. O mare parte din uleiul de floarea-soarelui de pe rafturile supermarketurilor noastre este rafinat și prelucrat cu ajutorul substanțelor chimice. Ca atare, este probabil să conțină reziduuri chimice și nu își va păstra nutrienții sau enzimele naturale, deși va beneficia de o durată de depozitare mai lungă.
Uleiul de floarea-soarelui este, bineînțeles, sărac în grăsimi saturate, cu niveluri ridicate de grăsimi polinesaturate (PUFA) sub formă de acizi grași omega-6, cum ar fi acidul linoleic. Acești acizi grași omega-6 sunt esențiali în dieta noastră, deoarece organismul nu îi poate produce. Îi folosim pentru a menține un nivel normal al colesterolului din sânge, pentru răspunsul nostru imunitar, precum și pentru creștere și dezvoltare.
Deși inițial uleiul de floarea-soarelui și-a revendicat beneficiile pentru sănătate datorită conținutului său polinesaturat, o cunoaștere din ce în ce mai bună a beneficiilor acizilor grași mono-nesaturați (MUFA) ne-a determinat să regândim cât de sănătoase sunt uleiurile, precum cel de floarea-soarelui. Este adevărat că avem nevoie de acizi grași omega-6, dar există îngrijorări cu privire la cantitatea pe care o consumăm în prezent și convingeri că un consum prea mare din acest tip de grăsime, în detrimentul altora, poate duce la unele dintre afecțiunile inflamatorii cronice pe care le întâlnim în mod obișnuit în prezent, cum ar fi bolile de inimă, obezitatea și cancerul.
Studiile efectuate pe animale au sugerat, de asemenea, că consumul de ulei de floarea-soarelui bogat în linoleic pe tot parcursul vieții poate avea un impact asupra modului în care animalul îmbătrânește, putând crește colesterolul, precum și duce la deteriorarea ADN-ului.
Aceste constatări și altele pot fi legate de unul dintre dezavantajele majore ale uleiului de floarea-soarelui, care este capacitatea sa de a genera un număr mai mare de aldehide dăunătoare decât uleiurile de palmier, de rapiță sau de soia, indiferent de metoda de gătit folosită. Acest lucru este relevant mai ales atunci când uleiul este încălzit în mod repetat la temperaturi de 180C, cum ar fi în cazul prăjirii. Uleiul de floarea-soarelui este o alegere populară pentru gătitul la temperaturi ridicate, deoarece are un punct de fum relativ ridicat, însă acest punct de fum nu ține cont de susceptibilitatea uleiului de a produce aceste substanțe chimice dăunătoare.
Înțelegerea tot mai bună a acestor factori și a altor factori de sănătate a dus la dezvoltarea unor noi soiuri de ulei de floarea-soarelui, inclusiv a unuia cu un conținut ridicat de acid oleic, MUFA, care îmbunătățește reputația uleiului ca fiind bun pentru inimă și îl face mai stabil la temperaturi mai ridicate. Este important de reținut că atât acidul linoleic, cât și cel oleic sunt surse de energie din grăsimi și sunt folosite de organism pentru a forma celule, însă modul în care răspund la căldură este cel care le face foarte diferite.
Care este verdictul?
Este clar cât de sănătos este uleiul de floarea-soarelui depinde de o serie de factori, inclusiv de compoziția sa în acizi grași, de modul în care a fost procesat și depozitat și de utilizarea care i se dă.
Atunci când alegeți un ulei de floarea-soarelui, căutați unul cu un conținut ridicat de acid oleic, ceea ce înseamnă că grăsimile mononesaturate reprezintă aproximativ 70% din compoziția de acizi grași. Ca urmare, uleiul va fi mai stabil în timpul gătitului și furnizează mai multe grăsimi nesaturate de tipul de grăsimi nesaturate care sunt bune pentru inimă.
Folosirea uleiului de floarea-soarelui în cantități mici pentru gătitul scurt, la temperaturi joase, și varierea consumului de ulei cu alte soiuri, cum ar fi cel de măsline, avocado și rapiță, poate oferi un echilibru mai bun pentru dieta dumneavoastră. Nu reutilizați niciodată uleiul de floarea-soarelui – aruncați orice ulei rezidual imediat după utilizare.
Dacă aveți o alergie la plantele din familia Asteraceae, cum ar fi gălbenelele, margaretele și crizantemele, ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră de familie sau unui profesionist din domeniul sănătății pentru îndrumare.