INTERNAȚIONAL

Tokamak Energy se apropie de fuziunea comercială: plasma de 100 milioane de grade, un record mondial pentru un tokamak sferic

  • O premieră mondială pentru o companie privată de energie de fuziune
  • Un tokamak sferic care încorporează magneți HTS este acum planificat

Tokamak Energy a demonstrat o premieră mondială cu tokamak-ul său sferic ST40, finanțat din fonduri private, atingând o temperatură a plasmei de 100 de milioane de grade Celsius, pragul necesar pentru energia de fuziune comercială.

Aceasta este de departe cea mai mare temperatură atinsă vreodată într-un tokamak sferic și de către orice tokamak cu finanțare privată. În timp ce mai multe laboratoare guvernamentale au raportat temperaturi ale plasmei de peste 100 de milioane de grade în tokamak-uri convenționale, această piatră de hotar a fost realizată în doar cinci ani, la un cost mai mic de 50 de milioane de lire sterline (70 de milioane de dolari), într-un dispozitiv de fuziune mult mai compact. Această realizare demonstrează încă o dată că tokamak-urile sferice reprezintă calea optimă pentru furnizarea de energie de fuziune curată, sigură, cu costuri reduse, scalabilă și implementabilă la nivel mondial.

Cu peste 25 de instrumente de diagnosticare în ST40 și utilizând cele mai recente tehnologii avansate de măsurare, rezultatul privind temperatura de 100M a fost verificat de un consiliu consultativ independent format din experți internaționali. Tokamak Energy intenționează să împărtășească aceste rezultate semnificative cu comunitatea științifică.

Chris Kelsall, directorul general al Tokamak Energy, a declarat: „Este o experiență de succes:

„Suntem mândri că am realizat această descoperire care ne aduce cu un pas mai aproape de a oferi lumii o nouă sursă de energie sigură și fără emisii de carbon. Atunci când sunt combinate cu magneți HTS, tokamak-urile sferice reprezintă calea optimă pentru obținerea unei energii de fuziune comerciale curate și cu costuri reduse. Următorul nostru dispozitiv va combina pentru prima dată aceste două tehnologii de vârf la nivel mondial și este esențial pentru misiunea noastră de a furniza energie la costuri reduse cu module de fuziune compacte.”

Dispozitivul ST40 va fi supus acum unei modernizări și va fi utilizat pentru a dezvolta tehnologii pentru viitoarele dispozitive. ST-HTS, care va fi primul tokamak sferic din lume care va demonstra întregul potențial al magneților supraconductori de înaltă temperatură (HTS), urmează să fie pus în funcțiune la mijlocul anilor 2020. Acest dispozitiv va demonstra mai multe tehnologii avansate necesare pentru energia de fuziune și va servi drept bază pentru proiectarea primei instalații pilot de fuziune din lume, care va fi pusă în funcțiune la începutul anilor 2030.

De asemenea, compania produce un sistem complet de magneți HTS, care va fi prima validare a câmpurilor magnetice puternice cu bobine HTS într-un tokamak sferic.

Kwasi Kwarteng, secretar de stat pentru afaceri, energie și strategie industrială (BEIS), a declarat

„Energia de fuziune ar putea fi energia supremă a viitorului – cu emisii reduse de dioxid de carbon, sigură și durabilă – iar acesta este un alt pas crucial în acest sens. Îi felicit pe toți cei care au contribuit la această etapă importantă.

„Strategia guvernamentală privind fuziunea, publicată anul trecut, este menită să sprijine companii precum Tokamak Energy pentru a face din energia de fuziune o realitate. Aștept cu nerăbdare alte etape importante în lunile și anii următori.”

sursa foto: tokamakenergy.co