Președintele El Salvadorului, Nayib Bukele, susține că achiziționează Bitcoin folosind bani publici de pe telefonul său. Cât de sigur este acest lucru?
El Salvador a făcut istorie toamna trecută, devenind prima țară care a acceptat Bitcoin ca mijloc legal de plată. De atunci, președintele țării, Nayeb Bukele, care poartă șapcă de baseball, s-a lăudat că a cumpărat mai mult de 1.000 de BTC pentru trezoreria El Salvadorului – și că a făcut totul de pe telefonul său.
Marele experiment Bitcoin al lui Bukele poate fi considerat inovator, nesăbuit sau ambele – este prea devreme pentru a ne pronunța cu siguranță. Dar o lipsă mai largă de transparență în ceea ce privește practicile contabile și de securitate cibernetică ale țării ar putea da motive de alarmă atât salvadorienilor, cât și investitorilor străini.
Înregistrarea Bitcoin în registrele guvernului
Deoarece niciun alt guvern nu recunoaște Bitcoin ca mijloc legal de plată, El Salvador se află pe un teritoriu nou în ceea ce privește gestionarea monedei digitale. Dar există cele mai bune practici pe care guvernele le pot utiliza atunci când vine vorba de stocarea și raportarea finanțelor națiunii.
Rezerva Federală a Statelor Unite, de exemplu, documentează în fiecare lună activele de rezervă pe care le deține. Aceste înregistrări nu acoperă doar valutele străine, ci și activele fizice, cum ar fi aurul.
Înregistrările Fed dezvăluie unde sunt deținute aceste active – precum și activele pe care le deține și care, din punct de vedere tehnic, nu îi aparțin. De exemplu, la rubrica „stocuri de aur”, Fed menționează că aurul deținut „sub rezerva” la băncile Rezervei Federale pentru „conturi străine și internaționale” nu este inclus în evidențele sale lunare.
„Este un exercițiu contabil și ceva ce poate fi auditat. Este bilanțul băncii centrale, iar situațiile financiare vă vor spune exact care sunt activele băncii centrale și, în majoritatea cazurilor, unde sunt deținute”, a declarat pentru Decrypt Steve Hanke, profesor de economie aplicată la Universitatea John Hopkins. „Este un lucru foarte simplu, de tip vanilie. Nu există niciun mare secret în acest sens”.
Cu toate acestea, când vine vorba de Bitcoin din El Salvador, nu există o astfel de transparență sau contabilitate publică.
Bukele a declarat că a cumpărat peste 1.000 de BTC, deși nu este clar unde sunt stocate aceste fonduri. Biroul de presă al lui Bukele nu a răspuns la multiplele solicitări de comentarii pentru acest articol.
Deocamdată, salvadorienii – care au dreptul, teoretic, să știe ce face guvernul cu averea lor colectivă – pot doar să ghicească ce face Bukele cu Bitcoin pe care pretinde că îl achiziționează.
Dețineri de Bitcoin în El Salvador
În timp ce Bukele este pasionat de anunțuri stridente pe Twitter cu privire la cumpărarea de dip, el a refuzat să ofere răspunsuri la cele mai elementare întrebări legate de gestionarea de către guvernul său a Trezoreriei.
„Sunt atât de multe lucruri care nu sunt dezvăluite. De exemplu, cine deține cheile private ale acestor Bitcoin?” a declarat anterior pentru Decrypt Nolva Serrano, șefa operațiunilor la furnizorul de portofele criptografice BlockBank.
„De asemenea, care este criteriul pentru a spune: „Oh, astăzi vom cumpăra mai multe Bitcoin sau vom aștepta până luna viitoare”. Nu știm asta”, a adăugat ea.
De fapt, în ciuda faptului că Bukele a scris pe Twitter că cumpără Bitcoin cu telefonul său, chiar și acest lucru rămâne un punct de dezbatere în El Salvador. Un raport de presă recent a sugerat că, deși președintele s-ar putea lăuda pe Twitter că cumpără Bitcoin cu telefonul său, el se bazează pe persoane cu sediul în SUA pentru a efectua tranzacțiile.
Acest comportament și lipsa de transparență pot fi frustrante pentru unii salvadorieni, dar pot avea și consecințe negative pentru perspectivele economice ale țării.
Investitorii străini, de exemplu, au devenit mai reticenți în a face afaceri cu prima națiune Bitcoin din lume. Comportamentul lui Bukele a plasat țara într-o poziție dificilă atunci când vine vorba de vânzarea de obligațiuni și de accesarea piețelor internaționale de credit.
Aceasta este o problemă pentru o țară precum El Salvador, care încearcă să refinanțeze obligațiuni în valoare de 800 de milioane de dolari, care vor ajunge la scadență în ianuarie 2023.
„Nu știu cine va cumpăra aceste obligațiuni, dar cu siguranță nu vom fi noi”, a declarat Kevin Daly, manager de fonduri la Aberdeen Standard Investments, pentru Financial Times în luna noiembrie a anului trecut.
Nu doar firmele de investiții sunt îngrijorate de impactul Bitcoin asupra perspectivei creditului suveran al El Salvadorului, ci și agențiile de rating de credit.
În ianuarie 2022, Jaime Reusche de la Moody’s a sugerat că deținerile de Bitcoin din El Salvador nu reprezintă încă o amenințare pentru obligațiile financiare ale guvernului – dar acest lucru s-ar putea schimba.
„Dacă devine mult mai mare, atunci asta reprezintă un risc și mai mare pentru capacitatea de rambursare și pentru profilul fiscal al emitentului”, a declarat Reusche la acea vreme.
Stilul de management de tip „black-box” al lui Bukele înseamnă că investitorii pot doar să ghicească starea exactă a finanțelor El Salvadore.
‘Ar putea să jefuiască trezoreria’
Întrebările fără răspuns în legătură cu deținerile de Bitcoin ale El Salvadorului au în mod clar implicații financiare sau politice – nu în ultimul rând, îngrijorări tot mai mari cu privire la cele mai grave scenarii.
„El ar putea jefui trezoreria… aceasta este o extremă și nu există nicio dovadă în acest sens, dar nu există nicio dovadă de nimic”, a adăugat Hanke, speculând asupra unui scenariu ipotetic, dezastruos, cu care se confruntă El Salvador.