CRYPTO

Banca Angliei a stabilit un cadru de reglementare pentru criptomonede – Iată sugestiile

Proiectul Angliei
Banca Angliei a început să traseze planurile pentru reglementarea criptomonedelor în țară. Mișcarea pare a fi un impuls venit din senin, deoarece în trecut, BoE s-a referit la criptomonede ca fiind o industrie mică, fără efecte reale asupra industriei financiare.

În ultimele săptămâni, criptomonedele au fost supuse unei examinări intense, mai ales în contextul circumstanțelor legate de invazia Rusiei în Ucraina. Criptomonedele au fost folosite pentru a strânge bani pentru Ucraina pentru a ajuta la efortul de război, în timp ce există o teamă palpabilă că rușii ar putea apela la criptomonede pentru a ocoli sancțiunile.

Comitetul de politică financiară al BoE a declarat că posibilitatea ca Rusia să se orienteze către criptomonede este redusă, dar astfel de gânduri subliniază importanța asigurării inovației în domeniul activelor criptografice, care este însoțită de un cadru de politici publice eficace.” În prezent, criptomonedele sunt nereglementate, iar crearea unei legislații cuprinzătoare privind criptomonedele le-ar aduce în sfera de competență a autorităților de reglementare.

Comitetul de politică financiară a adăugat că BoE va urmări o politică de echivalență, ceea ce înseamnă că firmele de criptomonede care oferă servicii financiare vor fi reglementate de aceleași norme care controlează băncile. Între timp, banca apex se va preocupa de limitarea efectelor negative pe care criptomonedele le-ar putea avea asupra sectorului.

Măsurile luate până în prezent
Viceguvernatorul Băncii Angliei, Sam Woods, scrisese o scrisoare către directorii executivi ai băncilor și ai altor firme de investiții pentru a-i atenționa cu privire la riscurile potențiale ale expunerii la criptomonede, propunând totodată soluții la aceste provocări. El a cerut ca „firmele să discute cu partenerii despre tratamentul prudențial propus pentru expunerile la criptomonede”.

BoE are un interes deosebit pentru stablecoins, FPC având în vedere anul 2023 pentru lansarea unei legislații cuprinzătoare privind criptomonedele. Alte autorități de reglementare din Marea Britanie au anunțat măsuri de control al cripto, Agenția pentru Standardele de Publicitate emițând o „alertă roșie” către firmele angajate în reclame cripto pentru a se conforma standardelor existente. Organismul de supraveghere a publicității a semnalat reclamele unor firme precum Coinbase și eToro pentru că nu au explicat consumatorilor riscurile asociate cu investițiile în criptomonede.

Autoritatea de Conduită Financiară din Marea Britanie a dat recent un ordin pentru ca toate firmele de cripto să fie înregistrate la agenție până la 31 martie. În prezent, doar 33 de firme au îndeplinit acest criteriu de referință, peste 80% dintre solicitanți fiind respinși.