ACET SA Suceava a informat Primăria orașului Solca și pe cei 1.480 de consumatori ai rețelei de apă potabilă despre faptul că apa furnizată poate fi utilizată doar în scopuri menajere și gospodărești, fiind improprie consumului uman, din cauza depășirii în mod constant a parametrului „Mangan”.
Luni, 15 iulie a.c., a avut loc o ședință tehnică a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Suceava, prezidată de către prefectul Gheorghe-Alexandru Moldovan și la care au mai participat subprefecții județului Suceava, Florin Sinescu și Cristian Șologon, precum și reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava, ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, ai Comisariatului Județean al Gărzii Naționale de Mediu, ai Agenției pentru Protecția Mediului Suceava, ai ACET SA Suceava și ai Direcției Silvice Suceava. De asemenea, la această activitate a fost prezent și primarul orașului Solca, Cornel-Trifan Țehaniuc.
Tema convocării ședinței tehnice a avut la bază informarea transmisă de către ACET SA Suceava Primăriei orașului Solca, prin care se menționa despre imposibilitatea tratării apei brute preluată din sursa de suprafață, lacul Solcuța. Astfel, apa potabilă nu poate fi încadrată în parametrii maxim admiși prevăzuți de Legea nr. 458/2002, având în vedere concentrațiile de mangan și creșterea turbidității peste valorile maxim admise de lege.
În acest sens, ACET SA Suceava a informat Primăria orașului Solca și pe cei 1.480 de consumatori ai rețelei de apă potabilă despre faptul că apa furnizată poate fi utilizată doar în scopuri menajere și gospodărești, fiind improprie consumului uman, din cauza depășirii în mod constant a parametrului „Mangan”.
În cadrul ședinței, instituțiile convocate au prezentat sistemul de alimentare cu apă al orașului Solca, motivele care au condus la colmatarea lacului de suprafață Solcuța (în prezent, în proporție de peste 98%), precum și pașii de urmat.
Astfel, în vederea remedierii situației create, se va implementa un proiect de decolmatare al lacului de suprafață și va fi pusă în funcțiune o stație de tratare a apei performantă, inclusiv cu filtre pentru demanganizare.
Până la implementarea proiectului, prefectul județului Suceava a solicitat instituțiilor convocate să transmită, săptămânal, informări privind stadiul îndeplinirii soluțiilor tehnice de remediere a situației.
De asemenea, în sprijinul populației din orașul Solca, ISU Suceava va pune în funcțiune o stație de potabilizare a apei cu o capacitate de 500 litri, stație care a intrat în dotarea pompierilor militari suceveni la finalul anului trecut, printr-un proiect transfrontalier al Consiliului Județean Suceava, a informat maior Alin Găleată, purtător de cuvânt al ISU Suceava.