SĂNĂTATE

A treia persoană care trăiește cu HIV a fost vindecată prin transplant

O femeie a fost în remisie de la HIV timp de 14 luni, după ce a fost tratată pentru leucemie cu transplanturi de celule stem adulte și sânge din cordonul ombilical. Dacă va rămâne în afara tratamentului, fără niciun semn de HIV, ea ar fi doar a treia persoană din lume – și prima femeie – care se vindecă printr-un transplant.

„Propriul ei virus nu a putut să-i infecteze celulele”, a declarat Yvonne Bryson, medic șef al secției de boli infecțioase pediatrice de la Școala de Medicină din UCLA, care a prezentat studiul la o conferință privind bolile infecțioase.

Această abordare ar putea fi disponibilă pentru un grup mai divers de persoane care trăiesc cu HIV. Femeia din New York, care este biracială și care a cerut ca rasa și vârsta ei specifică să nu fie comunicate pentru a-i proteja intimitatea, a fost diagnosticată cu HIV în 2013. Ea a început imediat tratamentul și a dezvoltat rapid o încărcătură virală nedetectabilă, ceea ce nu numai că împiedică o persoană să transmită HIV altora, ci și oferă virusului mai puțin timp pentru a intra în celule, unde se poate ascunde.

Dar în 2017, a fost diagnosticată cu leucemie. Ca ultimă soluție pentru a o vindeca de cancer, a primit o combinație de celule stem adulte din sângele unei rude și sânge din cordonul ombilical obținut de la o bancă de sânge din cordonul ombilical. Acea mostră de sânge din cordonul ombilical a fost selectată deoarece conținea o mutație genetică care face ca sistemul imunitar să fie rezistent la HIV.

Cele două vindecări anterioare de HIV, la Timothy Ray Brown din Berlin și Adam Castillejo din Londra, au folosit, de asemenea, transplantul de celule stem cu aceeași mutație. Însă aceștia au avut parte de transplanturi de măduvă osoasă. Aceste transplanturi sunt mai dificile decât transplanturile de sânge din cordonul ombilical, care sunt utilizate în mod obișnuit pentru a trata cancerul la copii.

În acest caz, medicii care au tratat-o au folosit ambele.

„Acest lucru permite celulelor adulte să accelereze și să crească până când sângele din cordonul ombilical preia controlul”, a declarat Bryson, care a prezentat datele la Conferința privind retrovirusurile și infecțiile oportuniste 2022. Bryson a împărtășit date care au arătat că, la scurt timp după diagnosticarea și tratamentul HIV, încărcătura virală a pacientei a scăzut la niveluri nedetectabile. Ea a avut un vârf de virus atunci când a primit transplantul, dar apoi a revenit la nivel nedetectabil și a rămas așa de atunci.

Sistemul său imunitar s-a reconstruit singur folosind noile celule rezistente la HIV furnizate în urma transplantului. Transplantul a decurs atât de bine încât a putut părăsi spitalul mai devreme.

La o sută de zile după transplant, sistemul imunitar conținut în sângele din cordonul ombilical a preluat controlul. După 27 de luni, ea a decis să întrerupă orice tratament împotriva HIV pentru a vedea dacă transplantul a funcționat.

Acesta a fost adevăratul test. Dar chiar dacă Bryson și colegii au continuat să o monitorizeze îndeaproape, nu au găsit niciun semn al bolii. Ea a fost testată negativ pentru HIV.

„Celulele ei sunt acum rezistente la HIV – atât la tulpinile proprii, cât și la cele de laborator”, a declarat Bryson într-un interviu. „Au trecut 14 luni de atunci. Ea nu are nici o revenire și nici un virus detectabil”.

Majoritatea donatorilor cu mutația genetică pe care a primit-o această pacientă sunt albi, a spus Bryson, sugerând că această abordare, la o femeie de mai multe rase, ar putea extinde grupul de persoane care trăiesc cu HIV și cancer și care sunt candidați buni pentru aceasta.

Acum, provocarea este de a trece de la un singur caz la a pune leacul la dispoziția altor persoane cu HIV.

Pentru persoanele care trăiesc cu HIV, în special pentru femeile de culoare, rezultatele ridică speranțe și întrebări. Nina Martinez știe ce înseamnă să fii „primul”. În 2019, ea a fost prima femeie americană de culoare care trăiește cu HIV care a donat un rinichi unei alte persoane care trăiește cu virusul. Pentru ea, entuziasmul legat de prima femeie de culoare vindecată de HIV nu face decât să pună în lumină cât de mult au fost până acum studiile de vindecare a HIV foarte albe și masculine.

„În ceea ce mă privește, nu caut o vindecare în care pasul înainte de succes să mă facă să mă îmbolnăvesc de cancer”, a spus ea. „Mă uit la, ce va fi durabil? Vreau să știu ce va funcționa pentru un grup de oameni”.

Gina Marie Brown, un asistent social care trăiește cu HIV în New Orleans, se gândește, de asemenea, la grupuri de oameni.

„De fiecare dată când obținem un progres, este ca și cum soarele este scos din spatele norilor un pic mai mult”, a spus ea.

sursa articol: www.webmd.com