Sam Bankman-Fried, fondatorul și directorul executiv al schimbului de criptomonede FTX, consideră că Bitcoin nu are niciun viitor ca rețea de plăți.
Potrivit unui raport publicat luni de Financial Times (FT), Sam era convins că cel mai mare blockchain de criptomonede din lume se confruntă încă cu o ineficiență ridicată a tranzacțiilor și reprezintă o problemă uriașă pentru mediu. Potrivit acestuia, sistemul de dovadă de lucru al Bitcoin, care este utilizat pentru a valida tranzacțiile, a fost cea mai mare limitare a acestuia în ceea ce privește extinderea „pentru a face față milioanelor de tranzacții care ar fi necesare pentru a face din criptomonedă un mijloc de plată eficient”.
„Rețeaua Bitcoin nu este o rețea de plăți și nu este o rețea de scalare”, a declarat Bankman-Fried.
„Rețeaua BTC nu poate susține mii/milioane de TPS, deși BTC poate fi transferat pe fulger/Ls2/etc”, a adăugat el ulterior într-un tweet.
Țări precum El Salvador și Republica Centrafricană au făcut din Bitcoin mijloc legal de plată pentru a populariza tranzacțiile cu ajutorul criptomonedei. În El Salvador, utilizarea Bitcoin pentru tranzacții rămâne totuși rară, în ciuda faptului că țara a pus în funcțiune ATM-uri Bitcoin și a promis stimulente pentru localnici.
Bankman-Fried a criticat, de asemenea, blockchain-ul pentru consumul ridicat de energie în timpul mineritului. Deși FTX a lansat anterior proiecte menite să reducă efectul de carbon al mineritului criptografic, inclusiv mineritul solar, precum și utilizarea de compensații de carbon pentru a compensa emisiile companiei, Bankman-Fried a declarat că nu a fost suficient.
Țări din întreaga lume au făcut presiuni pentru interzicerea mineritului „proof of work”, Universitatea Cambridge publicând recent un raport care a arătat că Bitcoin consumă mai multă energie decât unele țări.
Recent, statul New York a luat măsuri pentru a interzice utilizarea surselor de energie neregenerabilă pentru mineritul Bitcoin, iar țări precum China au impus o interdicție totală a mineritului de criptomonede.
Bankman-Fried a continuat să sugereze că, pentru ca Bitcoin să se ridice la nivelul „monedelor”, trebuie să treacă la un blockchain „Proof of stake”, ceea ce este puțin probabil. Ethereum, al doilea cel mai mare activ criptografic în funcție de capitalizarea de piață, pivotează deja spre a deveni un blockchain POS, dezvoltatorii efectuând ultimele retușuri pe diferite rețele de testare. „Lucrurile cu care faci milioane de tranzacții pe secundă trebuie să fie extrem de eficiente și ușoare și să aibă costuri energetice mai mici. Rețelele Proof of stake sunt”, a declarat Bankman-Fried.
Acestea fiind spuse, miliardarul cripto crede totuși că Bitcoin este aici pentru a rămâne și poate avea în continuare un viitor ca „un activ, o marfă și un depozit de valoare”, la fel ca aurul.