SĂNĂTATE

Creșterea narcisismului; Urcarea pe scara succesului te detașează de cei pe care îi conduci?

Vividitatea sa stârnindu-ne curiozitatea, mulți dintre noi se întreabă de unde vine orgoliul și cum ne acaparează, mai ales pe măsură ce ne creștem în statut în companiile și organizațiile noastre.

Narcisismul și traiectoria de conducere

Un principiu de leadership pe care îl predau companiilor și organizațiilor se numește „Nimic nu orbește ca succesul”. După cum a descoperit psihologul social Michael Hogg, liderii sunt aleși sau selectați pentru că au internalizat valorile, caracteristicile și trăsăturile grupului.

Cu toate acestea, în timp, se întâmplă ceva nefericit: ei trec de la a fi prototipici și a reprezenta ceea ce îi pasă cel mai mult grupului la a fi expulzați – la început social și, în cele din urmă, pentru majoritatea, fizic – din același grup pe care îl reprezentau atât de bine.

Începe de la început

Cum trec liderii de la oameni obișnuiți la primii la cei mai răi? Începe cu ascensiunea lor. Pe măsură ce urcă la putere, adepții lor se concentrează asupra a tot ceea ce spun și fac. De ce? Mijloacele lor de trai depind de asta.

Cu toată această atenție asupra lor, liderii încep să creadă că sunt mai mari decât viața. Ei încep să creadă în propria presă, să respire propria lor evacuare. Ei încep să aibă gânduri de genul: „Sunt extraordinar. De aceea m-am ridicat la acest rol. De aceea atât de mulți sunt concentrați pe fiecare mișcare a mea”.

Ca o consecință a acestui tip de gândire, ei nu mai acordă atenție oamenilor pe care îi conduc. Cercetările de psihologie socială au descoperit că liderii mănâncă mai mult decât partea lor de prăjituri, lasă să le cadă mai multe firimituri din gură și mănâncă cu gura deschisă mai mult decât subordonații lor.

De ce? Cu cât un individ urcă mai sus pe scara succesului, cu atât mai puțin se sensibilizează și empatizează cu ceilalți.

Puterea și cele mai strălucitoare stele ale noastre

La fel ca în cazul majorității liderilor noștri care se instalează confortabil în rolurile lor în vârful domeniilor lor și devin deconectați de rând (Papa Francisc, primul papă care a refuzat să locuiască în Palatul Papal după mai bine de un secol, este o excepție notabilă), mulți lideri pun în aplicare un cod de viață pe care cei mai mulți dintre noi nici măcar nu-l pot înțelege.

De fapt, niciodată nu am fost atât de departe de a înțelege cum trăiesc cei aflați la înălțimea dealului. Directorul general nu mai câștigă de optzeci de ori – așa cum o făcea în anii 1980 – ci acum de peste șase sute de ori mai mult decât ceea ce duce acasă îngrijitorul pentru copiii săi. În 2018, cei 0,1 la sută din vârful clasamentului din SUA au câștigat de 196 de ori pe an ceea ce au câștigat cei 90 la sută de jos.

Mulți lideri permit ca viața lor să fie ghidată de iluzii. Înconjurați de adepți lingușitori mai degrabă decât de colegi integri dispuși să le împărtășească informațiile reale despre ceea ce se întâmplă în organizația lor și pe care au nevoie disperată să le asculte pentru a-și susține succesul, ei trăiesc într-o bulă de filtrare concepută aproape în întregime de propria imaginație. Atunci când trăiești în vârful piramidei, ești înconjurat doar de aer.

Înțelegerea modului în care narcisismul poate apărea în noi pe măsură ce creștem în carieră este esențială, deoarece acest nefericit produs secundar al creșterii statutului nostru în timp poate produce rezultate dezastruoase pentru noi înșine și pentru oamenii cu care lucrăm și trăim.