CRYPTO

Creatorul Ethereum, Vitalik Buterin, se destăinuie despre „contradicțiile” din valorile sale Web3

Vitalik Buterin nu este foarte sigur de ceea ce simte în legătură cu starea Ethereum.

S-ar putea aștepta ca inventatorul celei de-a doua criptomonede ca mărime din lume să se laude cu succesele sale. Dar cofondatorul Ethereum, Vitalik Buterin, este în schimb preocupat să își dea seama ce simte în legătură cu creația sa, care a devenit epicentrul pentru DeFi, NFT-uri și DAO-uri.

Într-o discuție pe Twitter luni seara, Buterin prezintă 10 contradicții în valorile sale la care se gândește – și majoritatea dintre ele se referă, direct sau indirect, la ceea ce ar trebui să fie Web3 și Ethereum.

În primul rând, Buterin recunoaște că, deși iubește ethosul descentralizării, se găsește adesea de partea „elitelor intelectuale” în detrimentul hoi polloi.

De asemenea, el este în conflict cu privire la direcția în care acești actori dintr-un ecosistem descentralizat duc Ethereum. Buterin subliniază „contradicția dintre dorința mea de a vedea Ethereum devenind [o rețea de nivel 1] care poate supraviețui unor circumstanțe cu adevărat extreme și faptul că multe aplicații cheie de pe Ethereum se bazează deja pe ipoteze de securitate mult mai fragile decât orice considerăm acceptabil în proiectarea protocolului Ethereum”.

Cu alte cuvinte, el este îngrijorat de faptul că blockchain-ul securizat este utilizat în moduri nesigure.

Fire: unele contradicții încă deschise în gândurile și valorile mele, la care m-am gândit, dar pe care încă nu simt că le-am rezolvat pe deplin.

– vitalik.eth (@VitalikButerin) 17 mai 2022

Adesea, de asemenea, „aplicațiile cheie” din rețea sunt pentru lucruri pe care nu le apreciază, cum ar fi „maimuțele de 3 milioane de dolari”, o referire la Bored Apes și la alte NFT-uri cu poze de profil care proliferează pe piețele Ethereum. Cea mai mare astfel de piață, OpenSea, este cea mai utilizată aplicație Ethereum în ultimele 30 de zile, potrivit DappRadar, cu peste 360.000 de utilizatori și un volum de tranzacționare de 2,3 miliarde de dolari.

Anul trecut, Buterin a declarat că NFT-urile au fost cazul de utilizare care l-a surprins cel mai mult. În martie, el a precizat că nu „urăște maimuțele”, dar că este în favoarea finanțării bunurilor publice în locul participării la speculațiile de pe piața NFT.