administratieBREAKING NEWS

Vicepreședintele CJ, Neculai Barbă și primarul orașului Vicovu de Sus, Vasile Iliuț, prezemți în regiunea Cernăuți la comemorarea victimelor masacrului de la Fântâna Albă

La Fântâna Albă, regiunea Cernăuți, în fâșia de pădure numită ”Varnița” au fost comemorate victimele masacrului comis de puterea sovietică instaurată în ținut în anul 1941.

Evenimentul de comemorare a fost organizat din inițiativa și prin efortul primăriei comunei Cameanca.

Pentru a-i omagia pe românii secerați de gloanețele grănicerilor sovietici la Varnița au venit reprezentanți ai Administrației Militare Regionale Cernăuți în frunte cu prim- vicepreședintele guvernatoarea Aliona Atamaniuk, deputata Iulia Grițcu-Andrieș, Ludviga Țurcan, șefa Departamentului Învățământ și Știință, primarii comunităților Suceveni, Voloca, Cuciurul Mare, reprezentanți ai comunei Herța.

. Partea română  a fost reprezentată de Consulul General al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu, înaltul oaspete senatorul românilor de pretutindeni Mihăiță Dohotar, vicepreședintele CJ, Neculai Barbă și primarul orașului Vicovu de Sus, Vasile Iliuț și alți primari.

După partea oficială a tristului eveniment un sobor de preoți în frunte cu părintele Ioan Gorda a oficiat o slujbă de pomenire a celor omorâți nevinovați la încercarea de a trece granița spre România.

De remarcat că ziua de 1 aprilie a fost declarată de Parlamentul României zi națională de cinstire a memoriei românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă și alte zone, ale deportărilor, ale foametei și ale altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în Ținutul Herța, nordul Bucovinei și întreaga Basarabie.