CRYPTO

Uniunea Europeană va acorda supravegherea criptografică unui nou organism de supraveghere AML: Raport

Se pare că un nou organism de supraveghere financiară al UE va supraveghea măsurile de combatere a spălării banilor legate de industria criptografică.

Se pare că Uniunea Europeană intenționează să acorde unui nou organism de supraveghere financiară responsabilitatea de a supraveghea măsurile de combatere a spălării banilor și a riscurilor asociate industriei criptografice, potrivit Bloomberg.

Potrivit Bloomberg, inițiativa este condusă de Comisia Europeană și se așteaptă ca aceasta să înceapă să funcționeze în 2024.

„Este esențial ca domeniul de aplicare al noii autorități a UE să includă în mod explicit criptomonedele, având în vedere că acesta este unul dintre domeniile cele mai predispuse la activități de spălare a banilor”, a declarat Luis Garicano, un important deputat european în favoarea propunerii.

Un diplomat UE neidentificat a declarat pentru Bloomberg că un grup de state membre ale UE – condus de Germania – fac presiuni pentru ca criptomonedele să fie incluse mai explicit în această abordare. Mai mult, se pare că atribuțiile dorite de organismul de supraveghere ar cuprinde entități transfrontaliere, cum ar fi furnizorii de servicii de criptomonede.

UE, criptomonedele și spălarea banilor
Mișcarea propusă de UE vine în urma unei serii de infracțiuni penale legate de criptomonede în Europa, inclusiv spălarea de bani.

La începutul acestui an, o investigație realizată de Reuters a dezvăluit modul în care autoritățile de aplicare a legii și avocații germani au contactat în mod colectiv bursa criptografică Binance în legătură cu tranzacții în valoare de cel puțin 2 milioane de euro, folosind probabil fonduri furate. Ca răspuns, Binance ar fi spus că nu poate ajuta.

De asemenea, poliția germană a cerut recent ajutorul Binance în ceea ce privește doi bărbați suspectați că au ajutat un pistolar islamist care a ucis patru persoane în Viena, Austria. Forțele de ordine au descoperit că unul dintre acești bărbați a efectuat tranzacții „nespecificate” pe Binance.

Anul trecut, criptomonedele Monero și Dash, axate pe confidențialitate, au fost implicate într-un caz de dispariție în Norvegia. Autoritățile norvegiene de aplicare a legii s-au confruntat cu provocarea de a încerca să depisteze tranzacțiile efectuate cu ajutorul criptomonedelor care păstrează anonimatul în cadrul anchetei lor.

În 2020, un studiu realizat de firma de analiză blockchain Chainalysis a constatat că Hydra – la vremea respectivă una dintre piețele criptografice de top din Europa de Est – era de fapt o piață darknet.

Mai recent, poliția britanică a returnat peste 5 milioane de dolari victimelor unei escrocherii criptografice internaționale care s-a întins nu doar pe mai multe state europene – ci și pe țări precum Statele Unite, Australia și China.

sursa articol: decrypt.co