INTERNAȚIONALPUBLICITATE

Un avocat din Cernăuți, reținut pentru colaboraționism cu Rusia

Un avocat din Cernăuți, reținut pentru colaboraționism cu Rusia. Oamenii legii au reținut un bărbat suspectat de difuzarea de fake news pentru propagandistul rus Soloviov.

În regiunea Cernăui a fost arestat un bătbat, care pregătea și răspândea știri false și secvențe  video pentru emisunile televizate ale lui Vladimir Soloviov, considerat un propagandist favorit al dictatorului rus Putin. De asemenea, conform unei versiunii de anchetă, bărbatul reținut distribuia știri false despre situația din regiunea Cernăuți, discreditându-i pe militarii ucraineni, potrivit audiovizualul public din regiune ”Suspilne Cernivtsi”, cu referire la un comunicat al Serviciului de Securitate al Ucrainei în care se specifică – ”bărbatul suspectat a postat în rețeaua VKontakte informații despre o presupusă agravare a situației sociale și politice în vestul Ucrainei din cauza războiului, discreditându-i, totodată, pe militarii ucraineni”.

Acesta difuza știri false despre activitatea autorităților locale, Forțele Armate ale Ucrainei și organizațiile de voluntariat din vestul țării în cea mai mare rețea de socializare rusească VKontakte. Potrivit anchetatorilor, bărbatul a fost avocat de profesie. După declanșarea războiului pe scară largă acesta a postat pe rețele de socializare un apel de ”susținere a trupelor ruse de ocupație, justificând crimele lor de război”. Prin intermediul lui Soloviov, care este considerat un propagandist preferat al lui Putin, avocatul cernăuțean intenționa să obțină cetățenia rusă și să se stabilească într-o localitatea de lângă Moscova.

În timpul perchezițiilor la locuința bărbatului arestat, oamenii legii au retras calculatoare și telefoane mobile – dovezi ale corespondenței colaboraționiste cu propagandistul rus Soloviov.  Bărbatul riscă o pedeapsă cu închisoare de până la opt ani cu confiscarea bunurilor în temeiul articolului ”Justificarea sau negarea agresiunii armate a Federației Ruse în Ucrainei”, arata bucpress.eu.