BREAKING NEWSINTERNAȚIONAL

Limba rusă a fost exclusă din programa școlilor publice din orașul Kiev

La Kiev, limba rusă a fost exclusă din programele de învățământ preșcolar și secundar general.

Proiectul de hotărâre prevede implementarea acțiunilor organizatorice și juridice care vizează trecerea grupelor și claselor de la limba rusă la limba de stat, ucraineana.

Decizia corespunzătoare a fost susținută de 94 de deputați ai Consiliului orașului Kiev, potrivit site-ului instituției.

„În condițiile războiului cu Federația Rusă, este nepotrivit și incorect să se desfășoare procesul de învățământ și să se studieze limba rusă în instituțiile de învățământ preșcolar și secundar general care aparțin proprietății comunale a comunității teritoriale a orașului Kie”, spun deputații.

Șeful Comitetului permanent pentru educație și știință, familie, tineret și sport, Vadim Vasilciuk, a reamintit că rușii au afirmat în repetate rânduri că „Rusia ajunge atât de departe cât de  răspândită este  limba rusă”.

„În legătură cu aceasta, organul adjunct al Consiliului orășenesc Kiev a adoptat o hotărâre care va oferi o oportunitate de a evita escaladarea tensiunii în societate și de a consolida protecția spațiului educațional din Kiev de influențele hibride ale statului agresor. Limba este importantă, iar în vremuri de război este o chestiune de securitate națională”, a spus Vasilciuk.

Anterior, Kevul a raportat că limba rusă nu va fi predată în școlile din capitală, nici măcar opțional.

De asemenea, au încetat să mai studieze limba rusă în școlile publice din Jytomyr și Mykolaiv.