Există și cazuri în care parlamentarii aduc documente justificative pentru întreaga sumă forfetară. Dacă un senator sau deputat nu a cheltuit suma forfetară alocată într-o lună, ea se reportează pentru luna următoare. Doar la finalul anului, parlamentarul poate renunța la sumele neutilizate. Ce au făcut parlamentarii cu banii Când îi întrebi oficial, parlamentarii spun că au cheltuit banii pentru cabinetul parlamentar. În mod neoficial, unii recunosc că își cumpără costume, mai dau din bani angajaților sau îi folosesc în acțiuni pentru partid. Cum nimeni nu îi controlează, nimic nu este descoperit. Daniel Fenechiu conduce grupul senatorilor PNL.
Topul parlamentarilor care au încasat bani puțini din „forfetară” Irineu Darău – senator USR – 0 lei Marius Andrei Miftode – deputat USR – 0 lei Cosmin Cristian Viașu – senator USR – 4.857 lei Novak Levente – senator UDMR – 15.444 lei Daniel Blaga – deputat USR – 21.842 lei Oana Cambera – deputat USR – 24.013 lei Cosmin Poteraș – senator neafiliat (REPER) – 25.447 lei Viorel Băltărețu – deputat USR – 26.909 lei Cristian Seidler – deputat USR – 29.343 lei Elena Adomnicăi – deputat PSD – 31.035 lei Cum s-a ajuns la această sumă și lipsă de control O Hotărâre a Birourilor Permanente reunite ale Camerei și Senatului, publicată în Monitorul Oficial pe 10 iulie 2013, a stabilit ca suma forfetară alocată cabinetelor parlamentare să fie „cel puțin o dată și jumătate din indemnizația lunară a alesului”. Situația financiară s-a schimbat substanțial în ultimii ani, iar suma primită de deputați și senatori a crescut semnificativ. După ce indemnizația brută a unui parlamentar a ajuns la aproape 18.000 de lei, automat s-a majorat și suma forfetară,arata Libertatea.ro.
Deputații și senatorii au primit lunar în cont 28.080 de lei pentru cabinetele parlamentare. Banii poartă generic denumirea de sumă forfetară.
Jumătate din această sumă, 14.040 de lei (2.800 de euro), poate să fie utilizată doar în baza declarației pe proprie răspundere. Asta înseamnă că nu trebuie aduse chitanțe, facturi, contracte sau alte documente justificative. Banii puteau să fie cheltuiți, potrivit legii, doar pentru următoarele lucruri: furnituri de birou şi materiale consumabile pentru imprimante, copiatoare, faxuri etc. protocol efectuat cu ocazia primirii invitaţilor transport în circumscripţia electorală (carburanţi, taxi etc.) materiale de curăţenie. Sunt obligați să aducă documente justificative pentru plata angajaților, chirii sau facturile la gaz și electricitate de la cabinetele parlamentare. În aceste cazuri nu este utilă declarația pe proprie răspundere. Un parlamentar decide cât încasează din cei 28.080 de lei pe proprie răspundere și cât pe baza documentelor justificative.
Mese de protocol, detergenți, carburant și birotică. Pentru aceste patru categorii de cheltuieli, deputații și senatorii au încasat anual aproape 33.000 de euro pe cabinetele lor parlamentare. Tot ce trebuie să facă este să semneze lunar declarația pe proprie răspundere că banii au fost folosiți conform legii.
Într-un mandat de patru ani, suma poate ajunge la peste 130.000 de euro (665.000 de lei) în dreptul fiecărui ales.
Sumele menționate se adaugă indemnizației de parlamentar (peste 2.000 de euro lunar), deplasărilor spre Parlament (cu avionul, trenul), cazarea în București (800 de euro lunar), telefonul de serviciu sau diurna.
Există și cazuri în care parlamentarii aduc documente justificative pentru întreaga sumă forfetară. Dacă un senator sau deputat nu a cheltuit suma forfetară alocată într-o lună, ea se reportează pentru luna următoare. Doar la finalul anului, parlamentarul poate renunța la sumele neutilizate. Ce au făcut parlamentarii cu banii Când îi întrebi oficial, parlamentarii spun că au cheltuit banii pentru cabinetul parlamentar. În mod neoficial, unii recunosc că își cumpără costume, mai dau din bani angajaților sau îi folosesc în acțiuni pentru partid. Cum nimeni nu îi controlează, nimic nu este descoperit,scrie Libertatea.ro