Invidia necontrolată poate fi pernicioasă, menținând o persoană prinsă în negativitate.
1. De regulă, atunci când alții primesc o recunoaștere specială pentru trăsăturile lor pozitive (nu doar oamenii pe care îi apreciați), cum vă simțiți?
2. Una dintre principalele surse de invidie este faptul că o persoană simte că nu primește suficientă recunoaștere pentru contribuțiile sale, fie la locul de muncă, acasă sau în mediul social. În astfel de cazuri, faptul de a-i vedea pe alții că sunt recunoscuți poate declanșa un sentiment profund de competiție și resentimente. Deși este ușor să te bucuri pentru cei pe care îi cunoști și pe care îi placi atunci când sunt recunoscuți, este sănătos să te bucuri pentru toată lumea atunci când este recunoscută, cu excepția cazului în care o persoană este recunoscută pe baza unor merite false. Pe de altă parte, indivizii care suferă de invidie operează cu o mentalitate bazată pe penurie care le spune: există doar atât de multă recunoaștere pentru toți; recunoașterea este împărțită în mod nedrept, iar cantitatea de recunoaștere disponibilă se va epuiza înainte de a le veni rândul.
2. Oferiți complimente frecvent sau rar?
Cei care suferă de invidie țin în frâu complimentele, evitând să le dea cu ușurință sau des. Din nou, indivizii invidioși concurează pentru atenție și recunoaștere, așa că complimentele celorlalți sunt făcute selectiv. Pe de altă parte, indivizii care nu suferă de invidie își doresc sincer, ca majoritatea oamenilor, ca aceștia să fie fericiți și le place să îi vadă reușind. Ei îi complimentează în mod regulat pe ceilalți, exprimând ceea ce fac alții care este special, bun sau apreciat.
3. Ai tendința de a fi conștient de tine însuți sau nu te concentrezi atât de mult pe modul în care te percep ceilalți?
Una dintre cele mai frecvente surse de invidie pentru persoanele predispuse la invidie este încrederea celorlalți. Pentru cei care suferă de invidie, voința și încrederea în sine acționează ca niște oglinzi, expunând încrederea și ușurința pe care nu le simt ei înșiși. Dacă vă criticați pe voi înșivă, să-i vedeți pe alții care par să se placă pe ei înșiși și să-și poarte încrederea cu ușurință poate fi declanșator. Pe de altă parte, dacă nu suferiți de invidie, vă simțiți rareori conștient de sine și doriți ca și ceilalți să se simtă bine în pielea lor.
4. Când te gândești la persoanele cu mult mai mulți bani decât tine, ce îți spui?
Oamenii dau sens lucrurilor pe baza convingerilor lor și este firesc să ai convingeri despre modul în care banii afectează nivelul de fericire al fiecăruia. Dacă ești o persoană care suferă de invidie, probabil că ai una dintre cele două credințe despre ceilalți care au o situație financiară bună: fie nu sunt mai buni decât tine, fie, dimpotrivă, sunt văzuți ca fiind norocoși și mult mai buni decât tine, posedând o viață pe care ți-ai dori să o ai și tu. Pe de altă parte, indivizii care nu suferă de invidie au o viziune mai echilibrată și mai neutră asupra persoanelor care au mai mulți bani: unii pot fi mai bine situați, în timp ce alții nu. Ideea este că poziția celor care nu sunt invidioși nu este defensivă, de tip totul sau nimic sau emoțională.
5. Cât de ușor sau de dificil este pentru tine să faci pe loc o listă cu atributele tale pozitive?
Persoanele care suferă de invidie se simt adesea declanșate de anumite trăsături pozitive pe care le au alții. De exemplu, cineva se poate simți frustrat sau resentimentar că o altă persoană este mai atractivă din punct de vedere fizic, mai plăcută de ceilalți, mai inteligentă, mai slabă și așa mai departe. Indivizii care suferă de invidie sunt mai nesiguri în ceea ce privește modul în care se văd pe ei înșiși și mai negativi în ceea ce privește modul în care îi văd pe ceilalți și lumea din jurul lor. În consecință, le-ar fi greu să vină cu o listă a atributelor lor pozitive. Pe de altă parte, cei care nu suferă de invidie sunt conștienți de trăsăturile lor pozitive și pot să le recite într-un mod realist, dar fără a fi lăudăroși.
6. Cât de mult te gândești la ceea ce postezi pe rețelele de socializare și la modul în care ar putea fi perceput de ceilalți?
Persoanele care suferă de invidie se angajează în comparații sociale într-un grad patologic, având un impact asupra stării lor de spirit zilnice, a calității relațiilor și a convingerilor despre ele însele și despre ceilalți. S-a scris mult despre impactul negativ al social media, în sensul că aceasta provoacă adesea reacții negative din cauza comparației sociale în rândul publicului. Persoanele care suferă de invidie se compară în mod regulat cu alții, iar modul în care se prezintă în public este atent îngrijit. Pentru persoanele predispuse la invidie, postările din social media sunt gândite și regândite; fotografiile sunt editate și revizuite de mai multe ori înainte de a fi postate; iar feedback-ul celorlalți este adesea căutat înainte de a fi postat. Pe de altă parte, pentru persoanele care nu suferă de invidie, postarea pe rețelele de socializare este distractivă și inofensivă și nu are legătură cu valoarea sau statutul lor.
7. Ce ați răspunde la argumentul că invidia este o experiență naturală pe care toată lumea o simte din când în când?
Această ultimă întrebare este, fără îndoială, cea mai importantă dintre cele puse aici. În cele din urmă Deși nu există o modalitate bazată pe date pentru a evalua adevărata onestitate a cuiva atunci când vine vorba de gradul în care suferă de invidie, experiența mea clinică sugerează că fiecare ființă umană este capabilă de un anumit grad de invidie față de ceilalți. Poate că întrebarea cea mai importantă pentru dezvoltarea ta emoțională este
sursa articol: www.psychologytoday.com