SĂNĂTATE

6 mituri despre infidelitate

Ideile societății despre infidelitate continuă să evolueze. Unele mituri nefolositoare persistă.

Mitul 1: Un partener vigilent poate preveni infidelitatea.
Oare partenerul tău va înșela? Este mai puțin probabil dacă relația este plăcută, dacă partenerul tău este sănătos, dacă voi doi puteți vorbi despre orice, iar sexul este satisfăcător. Nu există nicio garanție.

Dar unii parteneri încearcă. Aceștia examinează telefonul mobil al partenerului lor: înregistrări de mesaje text, geolocalizări, e-mailuri și apeluri telefonice reale. Ce n-ar da Sherlock Holmes pentru această sursă de indicii! Sau îi spun partenerului lor „fără cine individuale cu persoane de sex opus”. Sau cer să verifice partenerul în orice moment. Când toate celelalte eșuează, angajează un detectiv particular.

Mitul 2: Infidelitatea este întotdeauna despre sex.
Deși sexul diferit, mai bun sau mai mult este motivul pentru o mare parte din infidelitate, oamenii înșală și din alte motive, inclusiv furia, nevoia de a dovedi că sunt atractivi sau tineri, nevoia de afecțiune sau de atingeri, nevoia de a se simți iubiți și nevoia de a-și dovedi autonomia.

Există, de asemenea, o dinamică situațională pentru unii oameni: „Nu am căutat-o, dar când mi-a căzut în brațe, pur și simplu nu am putut (sau nu am vrut) să o refuz.”

Mitul 3: Unii oameni sunt doar „dependenți de sex”.
Unii oameni care înșală iar și iar și iar răspund la o problemă de sănătate mintală diagnosticabilă. Este posibil ca aceștia să-și ia medicamente pentru depresie, să-și gestioneze anxietatea sau să exprime o tulburare bipolară sau o tulburare obsesiv-compulsivă. Înșelatul poate fi modul în care o persoană cu tulburare de personalitate borderline navighează în situații de viață stresante.

Mitul 4: Este întotdeauna mai bine să recunoști o aventură.
Depinde de ceea ce încearcă cineva să realizeze. Dacă scopul cuiva este pur și simplu să scape de vinovăție, ar fi destul de egoist – presupunând că pune capăt (sau a pus capăt) aventurii fără daune colaterale.

Mitul 5: Odată înșelat, întotdeauna înșelat.
Sondajele estimează că o persoană care a mai înșelat înainte are de trei ori mai multe șanse să înșele din nou, în comparație cu cei care nu au înșelat niciodată.

Pe de altă parte, experiența mea clinică este că mulți înșelători sunt ei înșiși devastați de rezultatul descoperirii aventurii. Fie din cauza durerii partenerului lor, a propriului sentiment de rușine sau din ambele motive, unii înșelători sunt șocați în fidelitate.

Mitul 6: Căsătoria nu poate supraviețui infidelității.
Dacă acest lucru ar fi adevărat, căsătoria ar fi un joc de noroc prost. Iar consilierea matrimonială ar fi o investiție proastă.

Există două tipuri de relații care supraviețuiesc infidelității. În prima, comunicarea este slabă; așteptările sunt scăzute; există o presiune familială sau culturală pentru a rămâne împreună; sau poate exista o dependență financiară sau de altă natură. Aceasta este o relație care nu a fost foarte bună la început. Cuplul poate să nu lucreze pentru a o îmbunătăți sau pentru a se înțelege unul pe celălalt chiar și după întreruperea infidelității.

sursa: www.psychologytoday.com