In acest final de săptămână în stațiunea Durău, din județul Neamț, vor avea loc lucrările Conferinței Naționale Salvamont 2023, întrunire de lucru a reprezentanților structurilor Salvamont din România în care se vor aborda și dezbate următoarele teme:
– Procesul de formare, evaluare si atestare profesională pentru ocupația salvator montan, programa școlară, etape locale și naționale de formare , evaluare si atestare etc.
– Norme și proceduri tehnice și organizatorice în activitatea de salvare montană , salvări speciale și din alte locuri greu accesibile.
– Propuneri si aprobare de noi echipamente de salvare si echipamente de prim ajutor medical incluse in dotarea echipelor Salvamont
– Procesul de acreditare al structurilor Salvamont și ale centrelor de formare profesională.
– Stabilirea programului de activități de formare profesională pentru anul 2023.
– Prezentarea Aplicațiilor ”Alarmare Salvamont” și ”Intervenție Salvamont”.
– Prezentare soluției de preluare a apelurilor de urgență asigurată de Vodafone.
– Prezentarea proiectului SARUAV și a stadiului de realizare a celei mai mari rețele de centre locale de analiza date din Europa.
– Prezentarea proiectului Hervis, ediția 2023.
– Prezentarea proiectului Vodafone, ediția 2023.
– Prezentarea de noi echipamente și tehnologii în salvarea montană.
– Concluzii in urma participării la congresul Comitetului Internațional de Salvare-Montană CISA IKAR – Toblach, Italia și Congresul Federației Internaționale a Salvatorilor pe pârtiile de schi FIPS, Passo Tonale – Italia.
– Stabilirea comitetului de organizare a intrunirii profesionale International Mountain Rescue Race Romania 2024.
– Stabilirea componentei delegației Salvamont România la acțiunile internaționale a le anului 2024 , congresul Comitetului Internațional de Salvare-Montană CISA IKAR – Grecia, Congresul Federației Internaționale a Salvatorilor pe pârtiile de schi FIPS, Riksgransen-Suedia, Congresul International al Salvatorilor cu Drone – IEDO, Paris -Franța.
– Diverse
O parte dintre concluziile acestei întruniri se vor materializa în proceduri și norme tehnice de intervenție și dotare, ce vor fi aprobate, însușite și puse în practică de către structurile Salvamont.
Salvamont, singura structură de salvare montană care deține competența legală, personal pregătit profesional și atestat pentru a interveni în soluționarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecțiuni medicale, preocupare permanentă pentru asigurarea unor servicii de salvare montană la cel mai înalt nivel profesional.