ASIA

Șomajul în rândul tinerilor chinezi este încă aproape de un nivel record

Rata șomajului în China pentru tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani a fost de 18,7% în august, apropiindu-se cu încăpățânare de nivelul record de 19,9% înregistrat în iulie.

Ușoara îmbunătățire a venit în condițiile în care guvernul chinez derulează o serie de măsuri de stimulare – în timp ce continuă să submineze economia cu politici draconice de tip „zero-Covidiu”, care sunt pe cât de distructive, pe atât de quijotice.

În condițiile în care un număr record de 10,8 milioane de chinezi vor absolvi o facultate până la sfârșitul anului, concurența pentru posturi devine din ce în ce mai acerbă. Un șomer absolvent din 2021 a fost recent alarmat să descopere că unele anunțuri de angajare sunt acum deschise doar pentru absolvenții din 2022 și 2023.

Bineînțeles, proaspeții absolvenți de facultate nu sunt singurii care caută posturi vacante: Victimele concedierilor sunt și ele în amestec.

La începutul acestei luni, guvernul chinez s-a angajat la o serie de inițiative menite să stimuleze perspectivele de angajare:

„Cabinetul chinez… a declarat că va spori sprijinul pentru start-up-uri pentru a ajuta la crearea de locuri de muncă, a ordonat băncilor să acorde împrumuturi speciale companiilor cheie din domeniul internetului și a promis subvenții pentru studenții de la facultate care nu și-au găsit încă un loc de muncă la doi ani după absolvire”, relatează South China Morning Post.

Aceste măsuri se confruntă cu vânturi frontale puternice: În timp ce cererile de locuri de muncă au urcat cu 135%, anunțurile de angajare din al doilea trimestru au scăzut cu 19%, comparativ cu anul 2021.

Între timp, un tip mai larg de stagnare se instalează în rândul tinerilor chinezi. Este încapsulată de o frază recent popularizată în China: „tang ping”, care înseamnă „a sta întins”. Similar noțiunii americane de „renunțare liniștită”, tang ping reprezintă un stil de viață care îmbrățișează așteptări scăzute în ceea ce privește succesul profesional și financiar.

Stagnarea pare să afecteze, de asemenea, instituția căsătoriei. Anul trecut, căsătoriile au scăzut la un minim record de 7,6 milioane, aproximativ jumătate din recordul stabilit în 2013. După cum am explicat recent, această tendință cântărește puternic asupra pieței imobiliare, alimentând un cerc vicios de răutate economică și socială.

Într-un interviu acordat ziarului South China Morning Post, un absolvent de 24 de ani al unei universități de top din Shanghai a rezumat situația sumbră cu care se confruntă tinerii din cea mai populată țară din lume: „Suntem într-o stare de spirit pesimistă și neajutorată”.