Sfântul Pantelimon este ocrotitorul bolnavilor din toată lumea.
Sfântul Pantelimon este sărbătorit în fiecare an pe data de 27 iulie. El este cunoscut ca și „doctorul fără de arginți” fiindcă vindeca pe toată lumea, fără să ceară nimic. Nu și-a dorit averi, ci a rămas credincios Mântuitorului, fiind cunoscător de rolul său pe Pământ.
Sfântul Pantelimon este un model de smerenie pentru toți creștinii. Pe lângă minunile pe care le-a făcut, a reușit să-l facă pe tatăl său păgân creștin și să-l aducă pe calea cea dreaptă. Când a decedat părintele său, Mucenicul i-a împărțit averea săracilor și a fost întru totul în numele credinței. Astăzi, este sărbătorit de toți bunii creștini și se cer a fi respectate câteva lucruri.
Ce nu trebuie să faci astăzi, de Sfântul Pantelimon
O tradiție veche pe care toată lumea o respectă de Sfântul Pantelimon este că nu au ai voie să faci munci gospodărești. Nici pe câmp nu trebuie să mergi ca să-ți îngrijești recoltele. Se spune că omul sănătos care va face asta, va avea parte de boală și multe pagube în viața sa.
Se mai crede că Sfântul îi apără pe toți oamenii de necazurile și durerile care se pot abate asupra lor. Tradiția spune că El merge din casă în casă și îi pedepsește pe cei care muncesc. Creștinii care vor respecta sărbătoarea, vor avea parte și de vreme bună în regiunea lor și nu va cădea grindina, care ar strica toată recolta.
Astăzi se va mânca porumb și dovlecel pentru a rămâne mai viguroși în anotimpul rece. Se va împărți fructe pentru ca pomii fructiferi să fie roditori anul următor. Sfântul Pantelimon este aducător de noroc în ceea ce privește livezile.
Unde se găsesc moaștele Sfântului Pantelimon
Sfântul Pantelimon a fost ucis la dorința Împăratului, iar moaștele sale sălășluiesc la biserici din toată lumea. În România, credincioșii se pot închina la racla sa de la Catedrala Mitropoliei din Iași, Catedrala episcopală din Galați, la Catedrala Arhiepiscopală a Tomisului din Constanța.
Și în București te poți închina la moaștele sale la la Biserica Stavropoleos, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului – Precupeţii Noi”, la Biserica Sfântul Dumitru, la Mânăstirea Plumbuita, la Biserica Sfântului Antonie cel Mare, la Biserica Sfântul Stelian Lucaci, la Biserica Sfântul Alexie și, nu în ultimul rând, la Biserica Sfântul Pantelimon.