Prim-ministrul sârb Ana Brnabić și președintele Kosovo, Vjosa Osmani, și-au împărtășit marți, în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, perspectivele privind situația din Kosovo.
Vjosa Osmani a subliniat că Pristina dorește un dialog corect și echilibrat și că Kosovo este o republică liberă, independentă și suverană și va rămâne astfel.
„Noi vrem pace, iar Serbia a arătat pe 24 februarie că vrea război. Nu le vom permite să îl obțină”, a declarat Osmani și a adăugat: „În ciuda a tot ceea ce s-a întâmplat, am decis să cooperăm cu Serbia și să participăm la dialogul care ar trebui să ne rezolve în mod pașnic problemele”, a spus ea.
Potrivit acesteia, Serbia nu este interesată de pace sau de o normalizare a relațiilor, ci mai degrabă de o întoarcere la anii ’90 – o perioadă anterioară războiului, când Serbia controla Kosovo.
În ceea ce privește atacul terorist al paramilitarilor sârbi din Banjska, ea a spus clar că consideră Belgradul responsabil, subliniind dovezile adunate până în prezent în timpul anchetei.
„Sârbii se prezintă drept victime, dar faptele arată contrariul. Aceste grupuri teroriste au fost finanțate și antrenate de la o sursă din Serbia, iar Milan Radoičić, care a recunoscut că a condus acel atac, este un apropiat al lui Vučić și este încă liber”, a declarat Osmani.
De asemenea, ea a fost clară că atacul s-a datorat „dorinței sârbilor de a avea mai mult teritoriu”, dar că nu îl vor obține „niciodată”.
În discursul său, Brnabic a negat orice implicare a statului sârb în atac, declarând: „Belgradul sau forțele de securitate, structurile de securitate nu au fost implicate în acest eveniment și suntem gata să furnizăm dovezile comunității internaționale pentru a dovedi acest lucru”.
Ea a susținut că atacul a fost o „consecință logică a terorii pe care Pristina a pus-o în aplicare împotriva sârbilor”, fără a da niciun exemplu, iar apoi l-a acuzat pe Osmani că a prezentat neadevăruri, declarații generale și acuzații la nivel de bârfă.
„Ea a spus cum sârbii îi terorizează pe sârbi, iar ei (albanezii) îi apără! Din luna mai, 2.000 de familii sârbe au părăsit Kosovo și Metohija din cauza terorii. Deci, unde au plecat și de ce?” a declarat Brnabić.
„Noi privim spre viitor, în timp ce Pristina trăiește în anii ’90”, a subliniat Brnabić.
sursa articol: www.euractiv.com