EUROPAINTERNAȚIONAL

Israelul ar trebui să se abțină de la o ofensivă terestră în Gaza: Fostul emisar german

Christoph Heusgen, care a fost și consilier de politică externă al fostului cancelar Merkel, avertizează asupra consecințelor periculoase ale unei ofensive terestre în Gaza

Israelul ar trebui să se abțină de la lansarea unei ofensive terestre în Gaza și ar trebui reluate discuțiile diplomatice pentru o soluție cu două state, a declarat marți târziu un fost ambasador german proeminent.

Christoph Heusgen, care a fost și consilier de politică externă al fostului cancelar Angela Merkel, a avertizat că o ofensivă terestră ar putea împiedica normalizarea între Israel și țările arabe și ar putea declanșa o conflagrație mai amplă în Orientul Mijlociu.

„De asta avertizează și alții, cum ar fi cei care sunt implicați în discuțiile pentru eliberarea ostaticilor, asta spune Qatar, asta spune Egiptul”, a declarat Heusgen la postul public de televiziune ZDF, și a făcut apel la o dezescaladare a conflictului.

„Președintele american (Joe) Biden, fostul președinte (Barack) Obama, spun de asemenea acest lucru, pe baza experienței lor cu operațiunile militare americane după 11 septembrie și a consecințelor acestora, că Israelul nu ar trebui să reacționeze acum în mod exagerat din furie și ură”, a spus el.

Heusgen a fost principalul consilier de securitate și politică externă al lui Merkel între 2005 și 2017 și a fost ambasador al Germaniei la ONU între 2017 și 2021. În prezent, el este președintele Conferinței de Securitate de la Munchen.

Experimentatul diplomat a declarat că toate părțile ar trebui să lucreze acum pentru a revigora diplomația și a permite reluarea discuțiilor pentru o soluție cu două state la conflictul israeliano-palestinian.

„Trebuie să existe o soluție diplomatică. Bineînțeles, în primul rând, trebuie făcut totul acum pentru a permite eliberarea ostaticilor. Apoi, trebuie să împiedicați ca acest lucru să se transforme într-o conflagrație generalizată, iar pentru aceasta trupele israeliene nu ar trebui să organizeze o incursiune în Fâșia Gaza”, a declarat Heusgen.

„Și apoi trebuie să ne întoarcem la discuții pentru o soluție diplomatică a conflictului. Trebuie să reînviem soluția celor două state, care este cadrul legal aplicabil, iar Israelul ar trebui să contribuie și el la acest lucru. Poate că nu ne putem imagina acest lucru în acest moment, dar aceasta este singura cale de ieșire din această confuzie”, a adăugat el.
sursa: www.aa.com.tr/en