Șeful Finanțelor Uniunii Europene a anunțat că un proiect de lege care introduce un euro digital va ajunge pe masa Parlamentului European încă din 2023.
Comisia Europeană a anunțat că un proiect de lege pentru un euro digital va fi propus în 2023.
După cum a relatat în premieră Politico, șefa de finanțe a CE, Mairead McGuinness, a dezvăluit oficial miercuri, în cadrul unei conferințe fintech, că UE ia în considerare în mod oficial o legislație privind euro digital.
„Obiectivul nostru este de a prezenta o legislație la începutul anului 2023”, a declarat comisarul pentru servicii financiare. „O consultare legislativă țintită în următoarele săptămâni”.
Banca Centrală Europeană (BCE) experimentează deja modele și sisteme pentru un euro digital, un prototip fiind așteptat undeva la sfârșitul anului 2023. Dacă un euro digital va fi implementat, acesta va avea nevoie de aprobarea guvernatorilor din zona euro. Dacă aceștia vor da undă verde, atunci euro digital ar putea fi gata de emitere până în 2025.
Euro digital este o monedă digitală a băncii centrale (CBDC) – un instrument financiar pe care băncile centrale din întreaga lume îl explorează foarte serios. Interesul sporit pentru CBDC-uri a apărut ca urmare a preocupărilor tot mai mari legate de faptul că monedele naționale vor fi în cele din urmă subminate de popularitatea tot mai mare a criptomonedelor.
„Dacă noi nu satisfacem această cerere, atunci o vor face alții”, a declarat Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv al BCE, la jumătatea lunii noiembrie, făcând presiuni pentru implementarea unui euro digital.
Anul trecut, BCE a efectuat cercetări și a publicat un raport privind monedele digitale. Acesta a constatat că un euro digital ar putea contribui la reducerea ratelor dobânzilor, la accelerarea proceselor de tranzacționare și la scăderea utilizării numerarului.
Indiferent de beneficiile raportate, bancherii centrali se confruntă cu o bătălie dificilă pentru a convinge publicul. Cercetările efectuate de Comisia pentru afaceri economice din Regatul Unit și de banca centrală a Germaniei arată că majoritatea respondenților se opun monedelor digitale susținute de guvern, invocând scepticismul cu privire la beneficii și temerile legate de spionajul guvernamental.
sursa articol: cointelegraph.com