Daniela Pescaru, secretarul de stat PSD de la Ministerul Finanțelor care a vrut să naționalizeze „pe șest” Pilonul II de pensii, este probabil cel mai vechi funcționar din România, omul care face an de an bugetul țării și a devenit milionară exclusiv din banii publici. Mai mult, deși are un salariu de două ori mai mare decât președintele României, nu a trebuit să dea niciun leu pentru casele sale și terenurile sale, întrucât le-a primit pe toate drept cadou.
Daniela Pescaru are două terenuri intravilane de 529 metri pătrați, respectiv 2.700 metri pătrați în Câmpulung, ambele primite prin donație în 2007, la care se adaugă o casă de vacanță în Câmpulung și un apartament în București, și acestea primite cadou.
Secretara de stat PSD nu are mașină, bijuterii sau alte obiecte de valoare, dar are aproape 185.000 de lei în bănci și titluri de stat în valoare de 773.625 lei. Nu are nicio datorie sau credit bancar de returnat și a declarat pentru ultimul an venituri de 117.067 lei de la Ministerul Finanțelor și 257.916 lei ca președinte al Comitetului Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări (CIFGA) de la banca de stat EximBank.
Asta înseamnă un salariu cumulat de peste 31.000 lei net pe lună, adică mai mult decât dublu față de salariul Președintelui României, de circa 15.000 lei/lună.
Șefă la stat din 1991
Una peste alta, bugetara Daniela Pescaru este milionară din salarii și titluri de stat, fără a mai socoti puterea extrem de mare pe care o are grație funcției sale. La 59 de ani, este șefă la stat încă din 1991, iar în ultimele guvernări este omul care face, pur și simplu, bugetul României. Din 2009 conduce Direcția Generală de Programare Bugetară, iar din 2014 este secretar de stat, cu o scurtă întrerupere în mandatul lui Eugen Teodorovici.
Nu este deocamdată clar dacă din proprie inițiativă sau la îndemnul unuia din cei doi șefi ai săi (ministrul Finanțelor, Marcel Boloș sau premierul Marcel Ciolacu), cert este că Daniela Pescaru a încercat să strecoare un amendament în ordonanța de măsuri fiscale prin care se naționaliza pur și simplu Pilonul II de pensii. Pe de altă parte, este posibil ca secretarul de stat să fi fost scos țap ispășitor, după ce nici PSD, nici PNL nu-și asumă răspunderea pentru decizia care ar fi lăsat 8,3 milioane de români fără bani de pensie.
Dacă nu era observat la timp, nu mai puțin de 103 miliarde de lei, adică toți banii depuși de români la Pilonul II de pensii, ar fi ajuns în visteria statului, iar de acolo s-ar fi evaporat în toate direcțiile.
Ministrul Boloș, despre tentativa Danielei Pescaru de a naționaliza Pilonul II de pensii: „Soră cu nebunia”
„Gândindu-mă la atribuţiile şi responsabilităţile pe care le are un secretar de stat, nu ştiu cum a ajuns să facă amendament. Nu cred într-o asemenea acţiune, este soră cu nebunia şi acele active nete care sunt ale oamenilor acolo rămân, în fondurile de pensii private, sunt 103 miliarde lei care sunt în aceste fonduri de pensii private şi discutăm despre un număr de 8,3 milioane de oameni.
Trebuie să mărturisesc, acest amendament nu a urmat calea oficială, deci practic el nu a ajuns să fie discutat în comisii, eu nu ştiu să fi ajuns în comisiile parlamentare. Este jenant să o întreb eu de astfel de lucruri care sunt de acţiuni individuale. Nu pot eu să o demit, este de atributul domnului ministru”, a declarat ministrul Boloș după ce s-a aflat de gestul Danielei Pescaru.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.