ACTUALITATELOCALULTIMA ORĂ

SCUTUL PĂDURII: Cherestea, bușteni și lemn de foc în valoare de peste 15.000 lei confiscate de către polițiști

Lemn Confiscat de Politia Romana

În ultimele zile, polițiștii au continuat activitățile de verificare și control în ceea ce privește transporturile de material lemnos dar și modul de depozitare și comercializare. Au fost identificate mai multe transporturi neconforme, fiind aplicate sancțiuni contravenționale și fiind confiscate cantitățile de material lemnos transportate ilegal.

Astfel, sâmbătă dimineață,  pe raza comunei Marginea, polițiștii au oprit pentru control o autoutilitară ce transporta material lemnos. Conducătorul auto, un bărbat din localitate,  a declarat faptul că nu deține aviz de însoțire pentru lemnul de foc pe care-l transporta. Mașina a fost dusă la  punctul de descărcare din cadrul Ocolului Silvic Marginea, unde personalul silvic a  constatat că în autoutilitară se afla cantitatea totală de 3,10 m.c. lemn de foc specia foioase, în valoare de 821 lei.

Tot polițiștii din Marginea au depistat sâmbătă,  pe DN 2E , pe raza comune Horodnic de Sus o autoutilitară condusă de un bărbat de 31 ani, din  Putna, care transporta cherestea tivită, conducătorul auto precizând că nu deține documente specifice de transport.  În urma inventarierii, a rezultat cantitatea de 7.044 mc cherestea tivită specia molid în valoare de 6.311 lei. De asemenea, s-a constatat că autoutilitara în cauză avea inspecția tehnică periodică expirată din data de 25.04.2024, fapt pentru care șoferul a fost amendat, iar autoutilitara a fost imobilizată.

Polițiștii din Vadu Moldovei, au oprit pe DC Prund – Bogdănești o autoutilitară suspectă că ar transporta cherestea. Mașina era condusă de un bărbat domiciliat în comuna Râșca, satul Dumbrăveni, care nu a putut să prezinte niciun document specific de transport. În urma inventarierii s-a stabilit că era vorba de 2,655 m3 cherestea tivită brad, în valoare de 2.378 lei.

Totodată, polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Gălănești,   au oprit pe DN 2H din comuna Putna, o autoutilitară care transporta material lemnos respectiv lemn foc fag. Șoferul, un bărbat din Bilca nu a putut prezenta un aviz de însoțire pentru lemnul transportat –  1,5 mc lemn foc fag, în valoare totală de 397 lei.

De asemenea, peDN2 (E85), polițiștii au oprit o autoutilitară suspectă că ar transporta cherestea, condusă de un bărbat din Boroaia, satul Moișa. Și în acest caz, șoferul nu a putut prezenta vreun aviz de însoțire pentru cantitatea de 3,411 mc cherestea tivită molid, în valoare de 3.056 lei.

De asemenea, polițiștii  au depistat pe strada Ana Ipătescu din municipiul Fălticeni o autoutilitară condusă de către un bărbat de 22 ani, din Mălini, care transporta material lemons compus din mai multe dimensiuni de scandura şi rigle, esență brad şi molid, fără să dețină documente de provenienţă. În urma inventarierii s-a stabilind că în mașină erau 3,45 mc cherestea rășinoase, în valoare de 3.000 lei.

În toate aceste cazuri șoferii au fost amendați iar lemnul transportat ilegal a fost confiscat.

Pe de altă parte,  polițiștii din cadrul Postului de Poliție Crucea, însoțiți de lucrători din cadrul Ocolului Silvic Crucea au procedat la efectuarea unui control  la depozitul aparținând unei societăți comercialee situată pe raza comunei Crucea, sat Chiril, au fost constatate diferențe între stocul scriptic înregistrat în aplicația SUMAL 2.0 și stocul faptic al materialului lemnos aflat în depozitul societății, respectiv deținerea în plus în stocul depozitului a cantității de 7,61 m3 lemn rotund rășinoase, sens în care s-a luat măsura amendării societăţii. Ca măsură complementară, s-a dispus măsura confiscării cantității de 7,61 m3 lemn rotund rășinoase cu o valoare de 1.308 lei.

Poliţiştii atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare.