GENERAL

SANCȚIUNI APLICATE DE POLIȚIȘTI PENTRU ABATERI RUTIERE ȘI COMPORTAMENT DE TIP TERIBILIST

 

În ultimii ani, la nivelul IPJ Suceava au fost dispuse în mod constant măsuri pentru creșterea fermității în ceea ce privește abordarea situațiilor de risc rutier și comportamentele în trafic care pun în pericol siguranța rutieră.

Măsurile preventive privative de libertate au fost aplicate în cazurile de încălcare a legislației penale prin cumul de infracțiuni sau infracțiuni rutiere grave.

Efortul operativ a fost completat și de o colaborare foarte bună cu celelalte instituții cu atribuții în domeniu dar și cu mass-media.

Exploatarea eficientă a surselor deschise a dus la identificarea și sancționarea unor șoferi teribiliști sau care pun în pericol siguranța rutieră.

 

           Exemplificăm cu încă un caz în care, cu operativitate polițiștii rutieri din municipiul Rădăuți au reușit identificarea în trafic și sancționarea unui șofer care aîncălcat legislația rutieră și a facilitat atitudini de tip teribilist a pasagerilor, punând în pericol siguranța acestora și generând impresia de sfidare a legii.

 

În cursul serii precedente, pe rețelele de socializare și în spațiul mediatic online au apărut imagini care surprind un autoturism, circulând pe strada Calea Bucovinei din mun. Rădăuți, având un pasager ieșit pe trapa vehiculului.

 

Șoferul de 27 ani a fost identificat cu operativitate aseară în trafic de polițistii rutieri din cadrul Poliției Municipiului Rădăuți.

 

La data de 02.09.2023, ora 22:30 a fost sancționat contravențional în baza OUG 195/2002 cu 10 puncte amendă în valoare de 1.450 lei pentru transportul persoanelor neasigurate pe geamul autoturismului și pentru faptul că nu purta centura de siguranță.

De asemenea, s-au aplicat și 2 puncte penalizare.

 

Teribilismul și tendința de a epata prin gesturi neconforme și atitudine de sfidare a legii pot genera tragedii rutiere. Din păcate în marea majoritate a acestor incidente sunt implicați tineri care nu doar manifestă dispreț față de lege dar pun în pericol propria viața și a altor persoane.

Precizăm încă o dată că scopul dispunerii măsurilor sancționatorii în aceste cazuri promovate în mediul on-line este unul principal preventiv, de responsabilizare și conștientizare în vederea creșterii gradului de siguranță rutieră și evitării tragediilor rutiere. Recomandăm și părinților să poarte discuții cu adolsecenții sau chiar cu copiii majori pentru responsabilizarea acestora indiferent de calitatea de participanți la trafic.

În acest sens, atragem atenția tuturor celor pretabili sau predispuși la încălcarea legislației rutiere că polițiștii vor dispune în continuare măsuri din cele mai ferme în cazul abaterilor care pun în pericol siguranța rutieră, comportamentele de tip teribilist nefiind tolerate.

 

Facem încă o dată apel la toți participanții la trafic să respecte legislația rutieră. Mulțumim totodată reprezentanților mass-media și tuturor cetățenilor care aduc în atenția noastră astfel de derapaje comportamentale pentru a putea aplica prevederile legale și a spori astfel gradul de siguranță rutieră.