ACTUALITATELOCAL

PROMOVĂM EDUCAȚIA – PROMOVĂM SIGURANȚA TINEREI GENERAȚII

 

O parte distinctă în spectrul delincvenţei juvenile şi a violenţei în mediul şcolar o constituie abandonul şcolar şi absenteismul şcolar, prime etape în dezvoltarea unui comportament delictual. Fenomenul trebuie tratat şi abordat în mod aparte datorită specificului indus de mediul de desfăşurare, impactul social şi emoţional şi repercursiunile în dezvoltarea psihică şi mentală a minorului.

 

Abandonul şi absenteismul şcolar sunt primii paşi făcuţi de tineri către delincvenţă. Sunt situaţii în care inclusiv părinţii, datorită problemelor financiare, decid ca tinerii sa nu mai urmeze cursurile şcolare. Din păcate stopează astfel dezvoltarea personală a copiilor şi generează o creştere a gradului de expunere la fenomenul infracţional.

 

De asemenea, segregarea școlară și fenomenul de bullying manifestat prin prisma unor diferențe contrastante în ceea ce privește posibilitățile financiare ale unor copii din familii fără posibilități materiale, duce la repulsie față de mediul școlar și ulterior la absenteism și abandon.

 

Pentru reducerea acestui fenomen polițiștii suceveni împreună cu asociații nonguvernamentale și alți factori activi din viața comunității desfășoară activități de responsabilizare și conștientizare, beneficiari fiind copiii din familii cu posibilități financiare reduse, iar pe termen lung, întreaga comunitate.

 

Înainte cu o săptămână de debutul anului școlar 2023/2024, polițiștii suceveni împreună cu Asociația „EUROACTIV”, Fundația ,,FARA” și Fundația Umanitară ”ASSIST” au derulat o acțiune de distribuire a peste 100 de ghiozdane echipate cu rechizite școlare și dulciuri în cadrul campaniei sociale ”Să aducem copiii la școală”. Scopul campaniei și al activității este integrarea sau reintegrarea în sistemul de educație a copiilor din medii defavorizate și prevenirea abandonului școlar și marginalizarea socială.

 

Acțiunea s-a desfășurat în data de 04.08.2022, între orele 1400 – 1800, la școli de pe raza localităților Preutești și Basarabi, unde peste 100 de copii din familii cu posibilități financiare reduse au primit ghizdane școlar echipate, rechizite și dulciuri.

Polițiștii suceveni au reamintit elevilor dar și părinților participanți importanța educației în formarea și evoluția tinerilor. Totodată, au fost promovate o serie de recomandări importante pentru dezvoltarea copiilor și pentru eliminarea tendințelor discriminatorii.

Părinții au fost sfătuiți să discutate cu copiii astfel încât să înțeleagă că a fi înalt, scund, dolofan, slab, negru sau alb nu este o glumă, nu râdem de alți copii indiferent de aspectul fizic, etnie, rasă, naționalitate sau religie.

Copiii și părinții trebuie să știe nu este nimic rău în a purta aceiași pantofi în fiecare zi iar un rucsac folosit poartă aceleași vise ca unul nou.

Copiii să nu excludă colegii doar dacă nu au aceleași oportunități ca ceilalți; explicați-le că valoarea fiecarui copil nu este dată de prețul îmbrăcămintei sau al telefonului pe care îl au, ci de nivelul de cunoștințe pe care le acumulează, de modul în care interacționează cu ceilalți.

Părinții trebuie să se asigure că îmbrăcămintea copilului la școală este decentă și adecvată unei instituții dedicate învățaturii, și nu îl expune unor riscuri, atât în școală cât și pe drumul de la și spre aceasta; asigurați-vă și explicați copilului că expunerea propriei imagini sau a altora pe rețelele de socializare poate implica riscuri atât pentru sănătatea emoțională cât și pentru siguranța fizică.

Alcoolul și substanțele interzise fură suflete și ucid vise!

Învățați-i pe copii să fie empatici cu colegii lor, să iși ajute colegii la nevoie sau să împartă pachețelul cu cei care nu au primit de acasă; explicați-le că tachinarea doare, iar glumele sunt cele la care râde și cel care a făcut-o și cel căruia i s-a făcut gluma.

 

Școala este locul în care învătăm și concurăm cu noi înșine, nu cu alții!

 

Așadar, ÎMPREUNĂ creștem copii sănătoși și fericiți!