INTERNAȚIONAL

Rusia-Ucraina este importantă, dar Iranul este un pericol mai mare – Lindsey Graham

‘Vă garantez că poporul evreu nu poate trăi cu un Iran nuclear. Un Holocaust a fost suficient’, declară senatorul american reporterilor.

Oprirea unui Iran nuclear este cea mai presantă problemă a lumii în prezent, a declarat luni, la Ierusalim, senatorul Lindsey Graham (republican din Carolina de Sud).

Rusia aparent pe punctul de a invada Ucraina și comportamentul Chinei față de Taiwan sunt „momente importante, cu consecințe în istorie”, a spus el într-un briefing de presă. „Dar cel despre care nu vorbim suficient de mult este chiar mai important: ca iranienii să evadeze și să dobândească capacitatea nucleară… Rusia și Ucraina sunt importante, dar acesta este schimbătorul de joc al tuturor schimbătorilor de joc”.
„Rusia și China sunt actori raționali, chiar dacă comportamentul lor este huliganic”, a adăugat el. „Iranul este o teocrație motivată de o religie care îi obligă să își purifice credința și să supună lumea. Naziștii voiau o rasă superioară, iar iranienii vor o religie superioară. Astfel de oameni nu pot fi ignorați”.
Dacă Iranul ar ajunge la o explozie nucleară ar duce la un lanț de evenimente, inclusiv la dezvoltarea de către statele arabe sunnite a propriilor arme nucleare, a declarat Graham.
„Aceasta nu este o presupunere, este un fapt”, a spus el. „Tot ce trebuie să faceți este să îi întrebați pe arabii suniți și ei vă vor spune”.
Graham a spus că nu are „nicio îndoială că Israelul va face ceea ce trebuie să facă, și asta ar fi să lanseze un atac pentru a opri teocrația iraniană să obțină o capacitate nucleară”.

Graham a ripostat împotriva celor care susțin că este posibil să trăim cu un Iran nuclear.
„Vă garantez că poporul evreu nu poate trăi în acest fel”, a spus el. „Un Holocaust a fost suficient. Va fi război. De ce nu poate Iranul să aibă arme nucleare? Pentru că israelienii spun: „Niciodată din nou””.
Graham s-a aflat în Israel, țara cu „cele mai bune cunoștințe și cu cea mai mare parte a pielii în joc” în ceea ce privește Iranul, pentru a se întâlni cu premierul Naftali Bennett, cu ministrul de externe Yair Lapid și cu ministrul apărării Benny Gantz. De asemenea, el a fost informat de Mossad și s-a întâlnit cu liderul opoziției, Benjamin Netanyahu.
„Am plecat foarte îngrijorat de faptul că, în lipsa unei intervenții, a unei schimbări de curs, [lumea] pune Israelul într-o situație foarte proastă”, a declarat Graham. El a spus că termenii noului acord cu Iranul care se negociază la Viena, despre care a fost informat, sunt „foarte neliniștitori”.
Graham a încercat să găsească un teren comun între Israel și SUA cu privire la cât de mult ar trebui să fie restricționat programul nuclear iranian.
„Israelienii spun că un Iran cu capacitate nucleară este un nonstarter”, a spus el. „America spune că vom refuza Iranului o armă. Eu sunt în tabăra capacității. Am de gând să dezvolt această capacitate”.

sursa articol: www.jpost.com/middle-east