BREAKING NEWSINTERNAȚIONAL

Rusia „ar putea tăia legăturile de internet dintre America şi Europa”

Franţa susţine că există informaţii credibile că Rusia ar putea tăia legăturile de internet dintre America şi Europa. Ministerul francez al Apărării avertizează că, în condiţiile războiului din Ucraina, cablurile submarine din Atlantic pot deveni o ţintă a Moscovei.

Ministerul francez al Apărării avertizează că, în condițiile războiului din Ucraina, cablurile submarine din Atlantic pot deveni o țintă a Moscovei. Şeful rețelei internaționale Orange, Jean-Luc Vuillemin, susține că rușii se arată de mai multă vreme interesați de poziția acestor cabluri de internet:

Jean-Luc Vuillemin:  Am identificat o navă de spionaj ataşată Ministerului rus al Apărării și un submarin dintr-o anumită clasă, care au capacitatea să intervină la adâncime mare. Aceste mijloace ruse au fost geolocalizate extrem de des în zonele de concentrare a cablurilor submarine.

Ministerul francez al Apărării a trimis nave de supraveghere permanentă, dar nu are încă mijloace de observare în adâncuri. Cele peste 400 de cabluri din Atlantic asigură 99% din traficul de internet, iar Europa folosește preponderent legătura cu Statele Unite pentru tranzacții financiare, email-uri, apeluri, aplicații sau fișiere personale și de afaceri stocate deseori pe serverele de peste ocean. Rusia a făcut eforturi să se izoleze de rețeaua internetului mondial, pe care vrea să o înlocuiască printr o variantă proprie.