ACTUALITATEBREAKING NEWSULTIMA ORĂ

Ministrul israelian de externe, în vizită la București. El va merge duminică la Vama Siret

Ministrul israelian de externe, Yair Lapid, se află duminică în vizită în România, apoi va merge în Slovacia, în contextul crizei refugiaților ucraineni, unii dintre aceștia fiind evrei.

Peste 6.000 de evrei ucraineni au sosit în Israel de la începutul războiului, iar până la sfârșitul lunii martie sunt așteptate în total aproape 15.000 de persoane în Israel.

Yair Lapid va avea discuții cu premierul Nicolae Ciucă și cu ministrul de externe Bogdan Aurescu, va face declarații de presă și va vizita Vama Siret, principala poartă de intrare în România a refugiaților din Ucraina. Aici, „se va întâlni cu personalul care se află la vamă de peste două săptămâni în vederea salvării cetăţenilor israelieni şi a evreilor din Ucraina şi a sprijinirii refugiaţilor care trec graniţa”, a precizat vineri Ambasada Israelului în România.

Potrivit unui comunicat al MAE de la București, miniștrii Bogdan Aurescu și Yair Lapid vor discuta despre modalităţile de gestionare a efectelor agresiunii ruse asupra Ucrainei, dar și despre măsuri concrete pentru a acorda asistenţă umanitară Ucrainei, în contextul în care România găzduieşte, la Suceava, hub-ul regional ce facilitează şi asigură coerenţa eforturilor de direcţionare a ajutoarelor umanitare către Ucraina şi către alte state care primesc refugiaţi ucraineni, printre care şi Republica Moldova.

„Vizita la Bucureşti a ministrului Yair Lapid are loc inclusiv ca urmare a discuţiei telefonice recente, din 3 martie, cu ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, pe fundalul agravării crizei provocate de Rusia în ce priveşte Ucraina şi în contextul unei foarte bune cooperări cu autorităţile române în vederea evacuării cetăţenilor israelieni din Ucraina prin România”, precizează comunicatul MAE.

Discuţiile vor viza, totodată, situaţia regională de securitate, cei doi miniştri urmând aibă un schimb de opinii despre viitoarele evoluţii şi consecinţele acestora în plan securitar mai larg asupra Europei şi la nivel global.

Israelul este unul din principalii parteneri ai României din zona Orientului Mijlociu, relaţiile bilaterale, de natură strategică, dezvoltându-se constant în ultimii ani, subliniază MAE. Cei doi şefi ai diplomaţiilor vor evalua și stadiul pregătirii celei de-a treia ședinţe comune de guvern România-Israel, prevăzută pentru acest an.

La finalul consultărilor, cei doi miniştri de externe vor susţine declaraţii comune de presă.