NAȚIONALPOLITICULTIMA ORĂ

Romania are un nou Cod Silvic

Cu 245 voturi in Camera Deputatilor, ieri a fost adoptat Noul Cod Silvic prin care se care marchează un nou început în gestionarea pădurilor din Romania. Potrivit ministrului Mediului, Mircea Fechet, noul cod răspunde celor 3 perspective, de conservare a pădurilor, a economiei și a vieții. Principalele modificari aduse de noua lege este că accesul în padure este liber și nerestricționat, vor fi confiscate dubițele și camioanele care transportă lemn fără acte, se elimină situațiile de conflict de interese în rândul celor care lucrează în domeniul silvic si vor fi  împădurite terenurile care au fost despădurite și abandonate de proprietari. Noul Cod silvic prevede totodată înfiinţarea Registrului Forestier Naţional (RFN) pentru evidenţa exploataţiilor forestiere, în care vor fi incluşi toţi proprietarii de pădure din România.

Noul Cod Silvic stabileşte cadrul legal pentru lupta cu tăierile ilegale de pădure. Drumurile forestiere vor fi supravegheate video, cu sisteme tehnice de monitorizare si înregistrare, care să ajute la descoperirea furturilor şi tăierilor ilegale. De asemenea au fost stabilite sancţiunile penale, regimul măsurilor asiguratorii şi confiscarea materialelor lemnoase, a mijlocului de transport, suspendarea accesului în sistemul informatic integrat pentru păduri. In plus, pot fi rechemate de pe piaţă produselor obţinute din lemn brut, rezultate ca urmare a săvârşirii unor fapte care sunt încadrate ca infracţiuni. Pragul de infractiune a fost redus de la 10 metri cub la 5 metri cub.

,, Am impacat industria, am impacat si societatea civila, am impacat si intreaga comunitate de oameni care depind de padure, fie se incalzesc cu lemn de foc, fie au afaceri intr-un domeniu silvic. Cumva am gasit calea de mijloc si ma bucur ca am facut parte din echipa care a integrat toate masurile din acest Cod SilvicUn lucru despre care as vrea sa va povestesc este legat de accesul in padure. Nu vreti sa stiti cate discutii au fost. Nu vreti sa stiti cat de multi au fost cei care spuneau ca poate nu este bine ca oamenii sa mearga asa, liberi, prin padure, nu au ce cauta ziaristii, ONG-istii, persoanele fizice, daca ar fi sa-i lasam, sa-i lasam numai daca au peste 18 ani, daca ar fi sa-i lasam, doar daca anunta proprietarul si au fost lungi discutiile legate de un principiu, accesul romanilor in padurile noastre.” a afirmat Mircea Fechet, Ministrul Mediului.

Vestea a fost primita cu entuziasm de catre activistii de mediu, care raman totusi ingrijorati ca in urma negocierilor pentru formarea unui nou Guvern, UDMR ar putea prelua ministerul.

,,PSD, PNL si USR, vor sa arunce ministerul Mediului in bratele celor mai mari escroci, drujbele padurilor: UDMR. Va rog frumos, reganditi acest pas caci este o tradare de nedescris daca veti duce la indeplinire acest plan impotriva padurilor, veti fi vinovati si veti deconta, in mod special cei de la USR care si-au facut campanie pe acest sector si uitati ce fac acum.” a declarat Daniel Bodnar, Activist de Mediu.

Industria lemnului din Romania este un sector economic care a ajuns la 3,5% din PIB, având un aport important în balanţa comercială a României.