Dosarul penal in care vicepreședintele CJ Suceava, liberalul Silviu Cristinel Crețu este acuzat de mita totala de 80.000 de euro de la administratorul Autotehnorom, Vasile Râpan, este instrumentat de către procurorul Ionuț Vasile, actualmente șeful DNA Cluj pentru încă șase luni.
Denunțătorul ar fi apelat la Serviciul Teritorial Cluj pentru că prim-procurorul de la DNA SUCEAVA s-ar afla în relații apropiate cu președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur. Cu toate acestea, DNA Cluj va efectua audierile la Suceava, la fel ca măsura reținerii pentru 24 de ore și inclusiv propunerea de măsuri preventive.
Nu trebuie omis faptul că DNA Suceava are sediul intr-o clădire care a apartinut Consiliului Județean Suceava. Chiar sefa DNA Suceava, procuror șef Mihaela Mihai a fost cea care a venit personal la ședința deliberativului județean prezidata de unde se afla pe ordinea de zi cererea prin care solicita spațiu pentru sediul DNA si a batut cu pumnul in masă in asa fel incat sa i se faca auzita solicitarea.
Este oficial. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspectul CREȚU SILVIU-CRISTINEL, vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și trafic de influență. Crețu ar fi luat in total 80.000 de euro.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
,,La începutul lunii decembrie 2020, suspectul Crețu Silviu-Cristinel, vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, ar fi acceptat și primit, de la administratorul unei societăți comerciale, suma de 40.000 euro, lăsându-l să creadă că va interveni pe lângă persoanele din cadrul Consiliului Județean Suceava cu atribuții de decizie în derularea contractelor de reabilitare de drumuri, astfel încât derularea unui contract încheiat de instituție cu firma administratorului să decurgă în bune condiții, iar plățile să fie făcute la timp.
Ulterior, în perioada 16 – 29 martie 2022, suspectul Crețu Silviu-Cristinel, în legătură cu un alt contract de întreținere a drumurilor județene pentru care avea atribuții de verificare, i-ar fi pretins aceluiași om de afaceri o altă sumă de 40.000 euro, pentru desfășurarea fără impedimente a contractului încheiat de firma acestuia cu Consiliul Județean Suceava.
În acest context, la data de 4 aprilie 2022, suspectul Crețu Silviu-Cristinel ar fi primit de la omul de afaceri, cu titlu de mită suma de 40.000 euro, moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante în interiorul clădirii CJ Suceava.
Suspectului i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție, se arata in comunicatul DNA.
Stire initiala:
Vicepreședintele PNL al CJ Suceava, Cristian Cretu a fost saltat de procurorii anticorupție. Mana dreapta a lui Flutur a ajuns pe mana procurorilor DNA. Nici bine nu s-a uscat paharul de la sticla de sampanie după ce Gheorghe Flutur a ajuns președinte interimar al PNL că liberalii la Suceava primesc o lovitură. Corupția iese la iveală. Este primul caz de șpaga carre zguduie intreagul specru politic mai ales că Cristian Crețu era omul de incredere de ani buni al lui.
Procurorii de la DNA Cluj-Napoca au descins luni la sediul Consiliului Județean Suceava (Casa
Prieteniei), unde au realizat un flagrant. Protagoniști ar fi omul de afaceri Vasile Ioan Rîpan, mituitor,
respectiv Silviu Cristinel Crețu, cel care a luat mita.
Omul de afaceri a dat banii în condițiile în care a făcut o sesizare la DNA Cluj-Napoca (a considerat
că structurile de acolo pot acționa mai corect). Practic, a fost organizat un flagrant, iar
vicepreședintele CJ Suceava ar fi fost prins de procurori cu banii pe masă. Mita s-a dat in sediul Consiliului Județean Suceava.
Conform celor de la strictsecret.ro, Rîpan îi mai dăduse lui Crețu, în decembrie 2021, alți 40.000 de
euro, dar a considerat că nu se mai poate lăsa șantajat, și de această dată a beneficiat de prevederile
legii legate de denunțători.
Cristinel Crețu a fost ridicat de procurori și dus la sediul DNA Suceava pentru a fi audiat.
Omul de afaceri Rîpan a reziliat recent contractul pe care îl avea în vigoare privind modernizarea a
două mari porțiuni de drum județean, pe axialul Suceava-Iași. Omul de afaceri a reziliat contractul
declarând că nu mai poate lucra în condițiile financiare de la semnare, în special din cauza exploziei
prețurilor.
Omul de afaceri era exasperat de faptul că instituția Consiliul Județean Suceava a procedat la
executarea garanțiilor de bună execuție emise de către Exim Bank și a garanțiilor pentru plata
reținerilor emise de către Banca Comercială Română pentru lucrarea în cauză.
Rîpan ar fi primit asigurări că poate rezolva problema cu încă 40.000 de euro.
”Considerăm că executarea garanților a fost efectuată în mod abuziv, prin fapte delictuale
reprobabile, generatoare de prejudicii delictuale directe și indirecte cu consecințe extrem de grave
față de patrimoniul subscrisei.
Vă somăm să ne restituiți de îndată, în totalitate, sumele pe care le-ați executat prin plățile ordonate
emitenților garanțiilor, împreună cu dobânda legală penalizatoare în relațiile dintre profesioniști.
Prezenta cerere nu este de natură a acoperi întregul prejudiciu pe care ni l-ați creat și care în prezent
continuă să se dezvolte. Ulterior prezentei vom reveni cu o cerere de reparare a întregului prejudiciu
direct și indirect.
Considerăm că pentru prejudiciile generate de executarea abuzivă a instrumentelor financiare de
garantare sunt responsabili deopotrivă Consiliul Județean Suceava, cât și funcționarii publici care au
redactat actele preparatoare cererilor de executare, sens în care vă solicităm să ne comunicați copii
după documentele care au stat la baza deciziei de executare garanțiilor”, se arată într-o adresă recentă
a firmei Autotehnorom, administrată de omul de afaceri Vasile Ioan Rîpan, către CJ Suceava,
Mâna dreaptă a lui Flutur este audiat la sediul DNA și, cel mai probabil, va fi reținut pentru 24 de ore, urmând ca apoi să fie dus la instanță pentru arest preventiv. Este de asteptat ca DNA sa faca un comunicat de presa,cel mai probabil dupa emiterea mandatului de retinere.
Cristian Crețu a fost delegat de președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur să asigure conducerea administrației județene timp de 4 zile. Astazi, Flutur a fost nevoit sa il delege la șefie pe Neculai Barbă, cel de-al doilea vicepreședinte liberal al CJ.
sursa:foto svnews.ro