ACTUALITATELOCALULTIMA ORĂ

Revoltă la Mihăiești, în Suceava, din cauza unei antene 5G de la Digi

Satenii din satul  Mihăiești, comuna Horodniceni, județul Suceava, au reușit să blocheze instalarea unei antene 5G de la firma Digi în apropierea locuințelor lor, motivul invocat fiind nocivitatea radiațiilor electromagnetice.

După mai multe petiții depuse la primărie de săteni, compania și-a reconsiderat poziția și a stabilit un nou amplasament pentru antena 5G în afara satului, pe un deal, unde era instalată deja o antenă de tehnologie 4G.

Antena 5G a apărut în localitate, după ce un locuitor și-a dat acceptul – în schimbul unor beneficii financiare și furnizarea de energie electrică în mod gratuit – pentru instalarea ei în grădină, la câteva zeci de metri de alte gospodării locuite, fără a ține cont că locuitorii din jur vor fi afectați de radiațiile emise, potrivit Bucovina24.ro. De altfel, vecinii nici n-au fost consultați, așa cum prevede legea, iar urmarea a fost că întreaga comunitate s-a revoltat după apariția antenei 5G.

În petițiile depuse la primărie sătenii au invocat și legi ale drepturilor omului care garantează dreptul la un mediu sănătos, la sănătate și implicit la viață. De asemenea, locuitorilor satului le-au fost împărțite pliante informative despre efectele negative ale tehnologiei 5G.

Demersul a fost susținut de studii științifice care evidențiază impactul negativ al tehnologiei 5G asupra sănătății umane și a mediului înconjurător, inclusiv boli grave precum cancerul și leucemia.