INTERNAȚIONAL

Raportul de adaptare al IPCC: „o acuzație de condamnare a eșecului conducerii globale în materie de climă”-„Aproape jumătate din omenire trăiește în zona de pericol – acum

„Acest raport este un avertisment cumplit cu privire la consecințele lipsei de acțiune”, a declarat Hoesung Lee, președintele Grupului interguvernamental de experți privind schimbările climatice (IPCC).

„Acesta arată că schimbările climatice reprezintă o amenințare gravă și din ce în ce mai mare la adresa bunăstării noastre și a unei planete sănătoase. Acțiunile noastre de astăzi vor influența modul în care oamenii se adaptează și natura răspunde la riscurile climatice în creștere”, a spus el, adăugând: „Măsurile pe jumătate nu mai sunt o opțiune”.”

Potrivit raportului, schimbările climatice provocate de activitatea umană provoacă perturbări periculoase și generalizate în natură și afectează miliarde de vieți în întreaga lume, în ciuda eforturilor de reducere a riscurilor, iar persoanele și ecosistemele care au cea mai mică capacitate de a face față sunt cele mai afectate.

Acesta este al doilea dintr-o serie de trei rapoarte ale celor mai buni oameni de știință din domeniul climei din cadrul ONU și lansarea sa are loc la puțin peste 100 de zile de la summitul ONU privind clima de la Glasgow, COP26, în cadrul căruia s-a convenit să se intensifice acțiunile de limitare a încălzirii globale la 1,5°C și să se evite cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a calificat primul raport, publicat în august anul trecut, drept un „cod roșu pentru omenire” și a declarat că „dacă ne unim forțele acum, putem evita o catastrofă climatică”.

„Înglobați de schimbările climatice. Poziția sa față de cel mai recent raport este la fel de dură: el deplânge faptul că dovezile detaliate de IPCC nu seamănă cu nimic din ceea ce a văzut vreodată, numindu-l „un atlas al suferinței umane și o acuzație condamnabilă a eșecului conducerii în domeniul climei”.

Cu fapte peste fapte, acest raport, care se concentrează asupra impactului, adaptării și vulnerabilității, dezvăluie modul în care oamenii, și planeta, sunt „loviți” de schimbările climatice.

„Aproape jumătate din omenire trăiește în zona de pericol – acum. Multe ecosisteme se află la punctul de neîntoarcere – acum. Poluarea necontrolată a carbonului îi forțează pe cei mai vulnerabili oameni din lume să pornească într-un marș al broaștei spre distrugere – acum”, a declarat el.

Abdicare criminală de la conducere
Dl Guterres a declarat că cei mai mari poluatori din lume sunt vinovați de incendierea singurei noastre case.

În fața unor astfel de dovezi dezastruoase, este esențial să se atingă obiectivul de limitare a creșterii temperaturii globale la 1,5 grade, iar știința arată că acest lucru va necesita ca lumea să reducă emisiile cu 45% până în 2030 și să ajungă la zero emisii nete până în 2050.

„Dar, conform angajamentelor actuale, emisiile globale vor crește cu aproape 14 procente în deceniul actual. Acest lucru înseamnă catastrofă. Va distruge orice șansă de a menține în viață 1,5”, a declarat șeful ONU.

Unul dintre adevărurile fundamentale ale raportului este că cărbunele și alți combustibili fosili sufocă omenirea, a explicat secretarul general, care a făcut apel la toate guvernele G20 să își respecte acordurile de a nu mai finanța cărbunele în străinătate, iar acum trebuie să facă urgent același lucru acasă și să își desființeze flotele de cărbune.

În plus, a spus că giganții din domeniul petrolului și al gazelor naturale – și subsemnații acestora – sunt, de asemenea, avertizați. „Nu puteți pretinde că sunteți ecologiști în timp ce planurile și proiectele dumneavoastră subminează obiectivul zero net pentru 2050 și ignoră reducerile majore de emisii care trebuie să aibă loc în acest deceniu. Oamenii văd prin această perdea de fum.”

În loc să încetinească decarbonizarea economiei globale, acum este momentul să accelerăm tranziția energetică către un viitor bazat pe energie regenerabilă, a spus el declarând combustibilii fosili o „fundătură pentru planeta noastră, pentru umanitate și, da, pentru economii” și făcând apel la țările dezvoltate, la băncile multilaterale de dezvoltare, la finanțatorii privați și la alții să formeze coaliții pentru a ajuta principalele economii emergente să pună capăt utilizării cărbunelui.

Adaptarea salvează vieți
Cea de-a doua concluzie de bază a raportului IPCC reprezintă o veste ceva mai bună: investițiile în adaptare sunt eficiente.

„Pe măsură ce impactul climatic se înrăutățește – și se va înrăutăți – creșterea investițiilor va fi esențială pentru supraviețuire. Adaptarea și atenuarea trebuie să fie urmărite cu aceeași forță și urgență. De aceea, am făcut presiuni pentru a ajunge la 50% din toate finanțările pentru climă pentru adaptare”, a explicat dl Guterres.

Observând că angajamentul de la Glasgow privind finanțarea pentru adaptare este în mod clar insuficient pentru a face față provocărilor cu care se confruntă națiunile aflate în prima linie a crizei climatice, el a spus că face presiuni și pentru a elimina obstacolele care împiedică statele insulare mici și țările cel mai puțin dezvoltate să obțină finanțarea de care au nevoie cu disperare pentru a salva vieți și mijloace de trai.

„Avem nevoie de noi sisteme de eligibilitate pentru a face față acestei noi realități. Întârzierea înseamnă moarte”, a spus el.

Spunând că se inspiră de la toți cei care se află în prima linie a luptei pentru climă și care ripostează cu soluții, secretarul general a spus că știe că oamenii de pretutindeni sunt neliniștiți și furioși.

„Și eu sunt. Acum este momentul să transformăm furia în acțiune. Fiecare fracțiune de grad contează. Fiecare voce poate face diferența. Și fiecare secundă contează.