SĂNĂTATE

Ziua Mondială a Obezității 2022 – Accelerarea acțiunilor pentru stoparea obezității

Peste 1 miliard de persoane din întreaga lume sunt obeze – 650 de milioane de adulți, 340 de milioane de adolescenți și 39 de milioane de copii. Acest număr este în continuă creștere. OMS estimează că, până în 2025, aproximativ 167 de milioane de persoane – adulți și copii – vor deveni mai puțin sănătoase din cauza excesului de greutate sau a obezității.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Obezității 2022, OMS îndeamnă țările să facă mai mult pentru a inversa această criză de sănătate previzibilă și care poate fi prevenită.

Obezitatea este o boală cu impact asupra majorității sistemelor organismului. Ea afectează inima, ficatul, rinichii, rinichii, articulațiile și sistemul reproducător. Ea conduce la o serie de boli netransmisibile (NCD), cum ar fi diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, hipertensiunea și accidentul vascular cerebral, diverse forme de cancer, precum și probleme de sănătate mintală. Persoanele cu obezitate au, de asemenea, de trei ori mai multe șanse de a fi spitalizate pentru COVID-19.

Cheia pentru a preveni obezitatea este de a acționa din timp, în mod ideal chiar înainte de conceperea unui copil. O alimentație bună în timpul sarcinii, urmată de alăptarea exclusivă la sân până la vârsta de 6 luni și continuarea alăptării la sân până la 2 ani și chiar mai departe, este cea mai bună pentru toți sugarii și copiii mici.

În același timp, țările trebuie să colaboreze pentru a crea un mediu alimentar mai bun, astfel încât toată lumea să poată avea acces la o dietă sănătoasă și să își permită să o aibă. Printre măsurile eficiente se numără restricționarea comercializării către copii a alimentelor și băuturilor cu un conținut ridicat de grăsimi, zahăr și sare, taxarea băuturilor zaharoase și asigurarea unui acces mai bun la alimente sănătoase la prețuri accesibile. Orașele și localitățile trebuie să facă loc pentru mersul pe jos, mersul cu bicicleta și recreerea în condiții de siguranță, iar școlile trebuie să ajute gospodăriile să îi învețe pe copii obiceiuri sănătoase încă de la început.

OMS răspunde la criza globală a obezității pe mai multe fronturi. Aceasta include monitorizarea tendințelor și a prevalenței la nivel mondial, elaborarea unei game largi de orientări care abordează prevenirea și tratamentul excesului de greutate și al obezității, precum și furnizarea de sprijin pentru punerea în aplicare și de orientări pentru țări.

În urma unei solicitări din partea statelor membre, secretariatul OMS elaborează un plan de acțiune de accelerare pentru a stopa obezitatea, pentru a aborda epidemia în țările cu o povară ridicată și pentru a cataliza acțiunea globală. Planul va fi discutat în cadrul celei de-a 76-a Adunări Mondiale a Sănătății, care va avea loc în mai 2022.

sursa articol: www.who.int