Europa este afectată de o criză energetică, iar sezonul rece vine înainte de termen.
Stabilitatea rezervelor de gaze naturale ale UE depinde acum de o iarnă blândă. Însă noile prognoze meteo pentru săptămâna viitoare indică faptul că „frigul arctic va sufla peste Europa de Vest până săptămâna viitoare va fi primul test pentru a vedea cât de dispuși sunt oamenii să amâne pornirea încălzirii în încercarea de a economisi energie și de a ușura bugetele casnice”, potrivit Bloomberg.
Meteorologul Maxar WeatherDesk a declarat că temperaturile din Londra vor coborî cu 5 grade Celsius sub medie, ajungând până la 6,5 grade Celsius în noaptea de 27 septembrie. În Frankfurt, Germania, temperaturile vor scădea cu 3,5 grade Celsius sub nivelul normal pe 28, în timp ce în Franța și Spania vor fi înregistrate temperaturi cu 3-4 grade mai mici decât norma sezonieră.
Germania, Franța și Spania au aprobat măsuri de economisire a energiei pentru a reduce cererea de gaze naturale, în timp ce UE în ansamblu a atins obiectivul de 80% (acum 86,9%) de umplere a rezervoarelor de stocare până la 1 octombrie.
Potrivit Aurora Energy Research, stocarea completă a gazului natural ar putea susține țările UE timp de cel puțin trei luni în această iarnă. În Germania, cea mai mare economie a blocului și unde se află un sfert din depozitele UE, există aproximativ 80-90 de zile de combustibil în depozite.
Dar, în condițiile în care aprovizionarea regională este redusă, exacerbată de sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, care s-au dovedit a fi contraproductive, la care se adaugă închiderea de către gigantul rus Gazprom a fluxului Nord Stream 1 către Europa, stabilitatea rezervelor de gaz natural din Europa depinde de o iarnă relativ blândă, deoarece, dacă va fi suficient de frig, cererea va crește și va consuma rezervele mai repede, ceea ce va duce la creșterea prețurilor la gaz natural.
Explozia de aer rece de săptămâna viitoare este problematică, deoarece sezonul de încălzire din UE nu începe decât în prima jumătate a lunii octombrie.