INTERNAȚIONAL

Japonia interzice exportul de bunuri pentru arme chimice către Rusia

Japonia și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la posibila utilizare de către Rusia a armelor nucleare împotriva Ucrainei, în timp ce purtătorul de cuvânt al guvernului a anunțat luni o interdicție suplimentară privind exporturile de bunuri legate de arme chimice către Rusia.

„Fiind singura țară din lume care a suferit atacuri nucleare, cerem cu tărie ca amenințarea sau utilizarea armelor nucleare de către Rusia să nu se întâmple niciodată”, a declarat secretarul-șef al cabinetului, Hirokazu Matsuno, în cadrul unei conferințe de presă obișnuite.

Matsuno răspundea la o întrebare referitoare la comentariile consilierului american pentru securitate națională, Jake Sullivan, făcute duminică la CBS News, potrivit cărora Statele Unite vor acționa „decisiv” în cazul unui atac nuclear rusesc asupra Ucrainei.

Întrebat dacă Japonia aprobă o eventuală utilizare a armelor nucleare de către Statele Unite împotriva Rusiei, Matsuno a refuzat să comenteze pe motiv că este o întrebare ipotetică.

Luni, guvernul japonez a interzis exportul de materiale care pot fi folosite pentru arme chimice către 21 de organizații rusești, inclusiv laboratoare științifice. Măsura a fost aprobată de cabinet în urma unei decizii luate săptămâna trecută de miniștrii de externe din Grupul celor Șapte.