INTERNAȚIONAL

Primul bărbat care a primit un transplant de inimă de porc moare după 2 luni

Prima persoană care a primit un transplant de inimă de la un porc a murit, la două luni de la experimentul revoluționar, a anunțat miercuri spitalul din Maryland care a efectuat operația.

David Bennett, în vârstă de 57 de ani, a murit marți la Centrul Medical al Universității din Maryland. Medicii nu au oferit o cauză exactă a decesului, spunând doar că starea sa începuse să se deterioreze cu câteva zile înainte.

Fiul lui Bennett a lăudat spitalul pentru că a oferit experimentul de ultimă instanță, spunând că familia speră că acesta va contribui la continuarea eforturilor de a pune capăt penuriei de organe.

„Suntem recunoscători pentru fiecare moment inovator, pentru fiecare vis nebunesc, pentru fiecare noapte nedormită care a dus la acest efort istoric”, a declarat David Bennett Jr. într-o declarație publicată de Școala de Medicină a Universității din Maryland. „Sperăm că această poveste poate fi începutul speranței și nu sfârșitul”.

Timp de decenii, medicii au căutat să folosească într-o zi organe de animale pentru transplanturi care să salveze vieți. Bennett, un om de serviciu din Hagerstown, Maryland, a fost un candidat pentru această nouă încercare doar pentru că, altfel, se confrunta cu o moarte sigură _ neeligibil pentru un transplant de inimă umană, imobilizat la pat și conectat la aparate, și fără alte opțiuni.

După operația din 7 ianuarie, fiul lui Bennett a declarat pentru The Associated Press că tatăl său știa că nu există nicio garanție că va funcționa.

Încercările anterioare de astfel de transplanturi – sau xenotransplanturi – au eșuat în mare parte pentru că organismul pacienților a respins rapid organul animal. De data aceasta, chirurgii din Maryland au folosit o inimă de la un porc modificat genetic: Oamenii de știință au modificat animalul pentru a elimina genele de porc care declanșează respingerea hiper-rapidă și au adăugat gene umane pentru a ajuta organismul să accepte organul.

Nevoia de o altă sursă de organe este uriașă. Anul trecut au fost efectuate peste 41.000 de transplanturi în SUA, un record – inclusiv aproximativ 3.800 de transplanturi de inimă. Dar peste 106.000 de persoane rămân pe lista națională de așteptare, mii de persoane mor în fiecare an înainte de a primi un organ și alte mii de persoane nici măcar nu sunt adăugate pe listă, fiind considerate prea puțin probabile.

Administrația pentru Alimente și Medicamente a permis experimentul dramatic din Maryland în baza regulilor de „utilizare din compasiune” pentru situații de urgență. Medicii lui Bennett au spus că acesta avea insuficiență cardiacă și bătăi neregulate ale inimii, plus un istoric de nerespectare a instrucțiunilor medicale. El a fost considerat neeligibil pentru un transplant de inimă umană, care necesită utilizarea strictă a medicamentelor imunosupresoare, sau pentru alternativa rămasă, o pompă cardiacă implantată.

Porcii au fost utilizați de mult timp în medicina umană, inclusiv pentru grefe de piele de porc și implantarea de valve cardiace de porc. Dar transplantul de organe întregi este mult mai complex decât utilizarea de țesuturi foarte bine prelucrate. Porcii modificați genetic utilizați în aceste experimente au fost furnizați de Revivicor, o filială a United Therapeutics, una dintre cele câteva companii biotehnologice aflate în cursa pentru dezvoltarea de organe de porc adecvate pentru un potențial transplant uman.

sursa articol:globalnews.ca