INTERNAȚIONAL

Femeile reprezintă acum 3% din muncitorii din construcții în Quebec

Femeile reprezintă în prezent mai mult de trei procente din forța de muncă din industria construcțiilor din Quebec, un obiectiv stabilit în 2015 prin programul de acces egal al Commission de la Construction du Québec.

La momentul respectiv, comisia își propusese să atingă obiectivul de trei procente până în 2018, ceea ce ar fi dublat proporția femeilor din industrie. Obiectivul de trei procente a fost atins în 2021, potrivit datelor preliminare ale Commission de la Construction du Québec sau CCQ.

Mai exact, în 2021, în Quebec, 6.224 de femei lucrau pe șantierele de construcții, adică 3,27% din forța de muncă activă, comparativ cu 4.849 de femei, adică 2,73% din forța de muncă activă în 2020. În 2021, 3 898 de companii de construcții au angajat femei, adică 14,7 la sută din companiile din această industrie, comparativ cu 3 294 de companii în 2020.

„Sunt încântată, optimistă, dar cu mintea limpede”, a declarat Diane Lemieux, președinte și director general al CCQ.

„A fost nevoie de timp, asta este clar. Ceva s-a întâmplat cu adevărat”, a spus Lemieux, care a adăugat că ea crede că fenomenul este „ireversibil”.

Lemieux a spus că raritatea forței de muncă în industria construcțiilor ar putea avea ceva de-a face cu acest lucru, angajatorii fiind mai deschiși să angajeze femei din cauza scăderii generale a numărului de absolvenți în acest domeniu. „Nu se poate nega faptul că penuria le-a forțat mâna”, a spus Lemieux.

„Dincolo de statistici, cred că am asistat la o acceptare mult mai mare”, a spus Lemieux. „Acum, văd asociații de angajatori care au dezvoltat premii pentru antreprenorii care s-au remarcat în ceea ce privește angajarea de femei. Și îți spui: „Uau, se întâmplă ceva cu adevărat aici”.”

Cele cinci meserii sau ocupații cu cele mai multe femei sunt cele de zugrav, tâmplar, muncitor general, electrician și tencuitor, potrivit CCQ. Postul cu cea mai mare proporție de femei este cel de zugrav profesionist, cu 23 la sută.